Ђокић: О`Брајенов приступ један у низу бахатих поступака

СРНА
Ђокић: О`Брајенов приступ један у низу бахатих поступака

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је Срни да је очигледно да је помоћник америчког државног секретара Џејмс О`Брајен дошао у БиХ са намјером да подржи и охрабри политичке снаге које желе да одрже колонијални статус над БиХ и њену политичку окупацију од водећих држава Запада.

"Намјера је да се такво стање одржи што дуже да би оно могли да наставе да експериментишу са БиХ, што очито раде дуги низ година ради својих политичких интереса", рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да долазак О`Брајена у БиХ и приступ који је показао треба схватити као један у низу бахатих поступака које ће спроводити америчка администрација у БиХ критикујући сваког ко има другачије мишљење од ње и спречавајући сваког да испуни оно што није у складу са америчким мишљењем.

Ђокић је указао да њихов политички интерес очито није оно што је израз демократске воље грађана који живе у БиХ, те да се не може политика БиХ водити, ни усмјеравати у правцу интереса једног народа - бошњачког.

Он је нагласио да је у БиХ потребан консензус и дијалог, те да је очито да О`Брајену и другима смета када се води дијалог и када се постиже консензус о тешким питањима, као што је договор из Лакташа.

"Морамо бити свјесни да је ово удар на Републику Српску у настојању да она одступи од своје политике заштите изворног Дејтонског мировног споразума и свих вриједности које су садржане у њему", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је њихова намјера да овладају простором Републике Српске, као што су овладали и Федерацијом БиХ, у којој доминира само један народ.

"Велика је штета да О`Брајен који је један од учесника у склапању Дејтонског мировног споразума на такав начин тумачи Дејтон узимајући из њега само оне дијелове који одговарају њему, а занемарујући оне који су сасвим другачији од свега што је поменуо", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да није тачно да овдје неко спроводи сецесионистичку политику како то тврди О`Брајен.

"Циљ политике Републике Српске није сецесија по сваку цијену и то није задати циљ. Намјера нам је да успоставимо потпуну равноправност, да заштитимо свој ниво достигнуте слободе и права које нам је омогућио изворни Дејтонски споразум", рекао је Ђокић.

Ако О` Брајен већ говори о томе да Америка не подржава било какву промјену граница на Балкану, каже Ђокић, онда је питање за њега како тумачи промјену граница у Србији и отимање Косова из надлежности Србије?.

"О`Брајен говори о томе да ми можда можемо пропустити некакав воз који нам се најављује да долази у неку станицу у БиХ. Па добро, ако пропустимо тај, чекаћемо неки други. У сваком случају, ми не смијемо одступити од кључних принципа на којима је заснован живот у БиХ, а то је равноправност два ентитета, потпуна равноправност сва три народа и поштовање демократске воље представника које бирају народи у БиХ", рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана