Ђокић: Обезбиједити несметан и стабилан рад РиТЕ "Угљевик"

Срна
Ђокић: Обезбиједити несметан и стабилан рад РиТЕ "Угљевик"

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је данас да је потребно уложити напор у разговорима са свим странама да се пронађу рјешења која ће обезбиједити несметан и стабилан рад предузећа Рудник и термоелектрана (РиТЕ) "Угљевик".

Ђокић је током састанка са представницима управе овог предузећа и "Електропривреде Републике Српске" рекао да је интерес државе и свих учесника да се у том правцу дјелује.

Стабилност рада и пословања РиТЕ "Угљевик" у великој мјери значи и стабилност електроенергетског сектора Републике Српске, наглашено је на састанку.

Учесници састанка су се сагласили да је најважније обезбиједити несметан рад Рудника и Термоелектране и експлоатацију довољних количина угља током њеног радног вијека, саопштено је из ресорног министарства.

У вези са концесијом за експлоатацију угља на лежишту "Угљевик исток два", коју је Влада Српске 2013. године додијелила предузећу "Комсар енерџи", констатовано је да нису створени услови за вршење експлоатације на овом лежишту.

"Концесионар није добио одобрење за експлоатацију, тако да експлоатација не може почети. Да би могао вршити експлоатацију, концесионар мора да има претходно одобрену пројектну документацију и да има адекватну дозволу за експлоатацију, што у овом тренутку није случај. Непотребно је манипулисати чињеницом да се ради о завршеној активности", поручио је Ђокић.

Током састанка наглашена је потреба већих инвестиција у РиТЕ "Угљевик" како би се очувао и заштитио систем у цјелини.

Овом приликом је речено да се сви међусобни односи између матичног предузећа и РиТЕ "Угљевик" морају уређивати на солидарном принципу, уз пуно разумијевање права, обавеза и позиција предметних страна, наведено је у саопштењу.

Састанку су присуствовали извршни директори у Матичном предузећу Иван Копривица и Благоје Шупић, директор РиТЕ "Угљевик" Дико Цвијетиновић и остали чланови управе РиТЕ "Угљевик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана