Ђокић о арбитражном спору Електрогосподарства Словеније и РиТЕ Угљевик

Срна
Ђокић о арбитражном спору Електрогосподарства Словеније и РиТЕ Угљевик

БАНЈАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је “Електрогосподарство Словеније развој ин инжењеринг” д.о.о. Марибор (ЕГС) покренуло два арбитражна поступка, по истом чињеничном и правном основу, на име обештећења због кршења самоуправних споразума о удруживању рада и средстава Фонда за кредитирање бржег развоја привредно недовољно развијених република и аутономних покрајина ради заједничке изградње и кориштења Термоелектране Угљевик.

Ђокић је рекао да је ријеч о два споразума, и то Самоуправном споразуму од 22. децембра 1981. године за први блок термоелектране, инсталисане снаге 300 мегавата, са одговарајућим капацитетом угљенокопа, те Самоуправни споразум од 25. августа 1989. године за други блок термоелектране, инсталисане снаге 300 мегавата, са одговарајућим капацитетом рудника угља.

“ЕГС је наведене поступке покренуо на основу Уговора о енергетској повељи и Споразума о реципрочном унапређењу и заштити инвестиција, који је потписан између БиХ и Републике Словеније 2001. године, а ратификован 2002. године. Претходно је по наведеној правној ствари вођен поступак пред домаћим судовима, и то пред Окружним привредним судом у Бијељини, а потом Вишим привредним судом у Бањалуци и Врховним судом Републике Српске, који је правоснажно окончан одлуком о апсолутној ненадлежности суда у Бијељини, те утврђивањем надлежности Арбитражног вијећа у Београду”, нагласио је Ђокић.

Он је истакао да су у току 2014. године званично покренута два арбитражна поступка, један против БиХ пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова - ИЦСИД у Вашингтону, на износ тужбеног захтјева од 770.000.000 евра, а други, ад хок поступак, пред Арбитражним вијећем у Београду, против Зависног предузећа “Рудник и термоелектрана Угљевик” а.д. Угљевик, на вриједност тужбеног захтјева од 695.175.000 евра.

“Арбитражно вијеће у Београду је 13. јула 2020. године донијело међуодлуку којом је, као неоснован, одбијен највећи дио тужбеног захтјева тужиоца (око 90 одсто). Одбијен је у дијелу који се односи на захтјев за поврат уложених финансијских средстава и захтјев за накнаду на име кориштења уложених средстава, а прихваћен у дијелу који се односи на накнаду штете за неиспоручену једну трећину електричне енергије из термоелектране, с тим што ће износ штете бити одређен коначном одлуком. Такође, утврђена је и обавеза испоруке једне трећине произведене електричне енергије на прагу Термоелектране Угљевик, све до краја њеног рада, по цијенама које ће стране међусобно усагласити”, нагласио је Ђокић.

Наведена одлука је, додао је он, достављена Арбитражном вијећу ИЦСИД-а у Вашингтону, које је 30. октобра 2020. године суспендовало предметни поступак до окончања арбитражног поступка који се води пред Арбитражним вијећем у Београду.

“Арбитражно вијеће у Београду је 3. јула 2023. године донијело коначну Одлуку о накнади штете за неиспоручену једну трећину електричне енергије из термоелектране, у износу од 67.000.000 евра, која ће накнадно бити увећана за законску затезну камату. Истом одлуком одбијен је преостали тужбени захтјев”, рекао је Ђокић.

У овом арбитражном поступку, додао је он, РиТЕ Угљевик је успио да докаже неоснованост двије од три тачке из тужбеног захтјева /поврат уложених финансијских средстава и накнада за кориштење уложених средстава/, те да захтјев за накнаду штете по основу неиспоручене једне трећине електричне енергије сведе на значајно мањи износ за око 90 одсто, тј. да од тражених 695.175.000 евра буде обавезан на износ од 67.000.000 евра.

“Предузеће ће, у циљу извршења ове одлуке, приступити преговорима са ЕГС-ом и Холдингом словеначких електрана, ради дефинисања даљих активности, за које ће свака страна у поступку дати одговарајуће сагласности и мишљења путем својих органа. Стране у поступку ће, без одлагања, обавијестити Међународни центар за рјешавање инвестиционих спорова - ИЦСИД у Вашингтону о статусу извршења одлуке”, рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана