Ђокић: Неприхватљиво да Бећировић и Комшић тумаче Устав на свој начин

ГС
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је за РТРС да се Устав БиХ не може тумачити на начин на који га тумаче бошњачки и хрватски члан Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић.

Ђокић је рекао да Бећировић и Комшић самоиницијативно покушавају да наметну тему која је већ „прожвакана”.

Он је истакао да Бећировићев приједлог закона о транспорту природног гаса, регулатору и унутрашњем тржишту у БиХ неће добити подршку, јер је област гаса уређена Уставом БиХ и ентитетским законима.

– Федерација БиХ касни у тој области у односу на Републику Српску, јер ми смо донијели и Закон о гасу и све друге прописе који су били потребни да би област гаса била потпуно регулисана. Имамо у крајњем случају из Републике Српске јединог оператера транспорног система који је сертификован. БиХ и регион нема таквог оператера каквог има Република Српска – рекао је Ђокић.

Ђокић је рекао да је прије четири до пет година рађено на припреми закона о регулатору, преносу, тржишту електричне енергије и гаса како би се то питање уредило на нивоу БиХ у дијелу колико је то минимално неопходно за функционисање гасног сектора.

– На овај начин, Бећировић руши и ту иницијативу и тиме је практично сахранио и тај велики напор који је трајао дуги низ година. У том напору учешће су имали и представници Секретеријата енергетске заједнице и не знам зашто су они допустили да Бећировић самоиницијативно иступа и предлаже процес који је имао другачији ток – рекао је он.

Ђокић је поручио да је Република Српска уредила област гаса и да тумачи Устав и поштује онако како пише.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана