Ђокић: Неодговорни појединци у БиХ и даље воде противуставну спољну политику

Г.С.
Ђокић: Неодговорни појединци у БиХ и даље воде противуставну спољну политику

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Републике Српске Петар Ђокић сматра да је одлука Свена Алкалаја приликом гласања представника Мисије БиХ при Уједињеним нацијама, који се на сједници комитета Генералне скупштине изјаснио против руске резолуције о борби против глорификације нацизма, грубо кршење Устава, јер по ко зна који пут, одлука није усаглашена међу члановима Предсједништва БиХ.

"БиХ је досад имала веома проактивну улогу када је ријеч о овој резолуцији јер је била једна од њених коаутора, а чији је аутор, наравно, Русија. Све упућује на то да је ријеч о политичком гласању, подривању Русије и присиљавању Босне и Херцеговине да се опредијели за страну која је против Русије у украјинском сукобу", сматра Ђокић.

Ђокић истиче да је сваки иступ представника БиХ на међународној сцени, а који није усаглашен од стране представника сва три конститутивна народа, неприхватљив и да тиме државна заједница показује неозбиљност и неспособност да води адекватну спољну политику.

"Срамотно је да БиХ, по ко зна који пут, показује своје нејединство и одрицање од антифашистичких вриједности и традиција. Русија никада није доводила у питање Дејтонски споразум. Као његов гарант, увијек је подржавала унутрашњи дијалог и договор државотворних ентитета и конститутивних народа у БиХ," рекао је Ђокић. 

На српском члану Предсједништва је одлука о томе да ли ће тражити одговорност од Министарства спољних послова у Савјету министара БиХ, под чијом надлежношћу је и Мисија БиХ при Уједињеним нацијама, закључио је Ђокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана