Ђокић: Нема захтјева за експлоатацију литијума у Српској

Срна
Ђокић: Нема захтјева за експлоатацију литијума у Српској

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Министарству нису достављени иницијативе или захтјеви за експлоатацију литијума у Српској.

-Због покушаја отварања лажних тема без реалног основа, а у вези са темом литијума која је актуелна не само код нас, морам да поновим да не постоји никаква иницијатива или захтјев за експлоатацију литијума у Републици Српској -, поновио је Ђокић.

Према његовим ријечима, еколошка истраживања на подручју Лопара су завршена и за експлоатацију нико није поднио захтјев.

-На том локалитету се не спроводе никакве активности тог типа и таква опција се у овом часу не разматра. Лажном и измишљеном причом да се спроводе активности припреме за експлоатацију литијума у Српској, градоначелник Бијељине (Љубиша Петровић) и начелник Лопара (Радо Савић) доводе у заблуду становништво и грађане - поручио је Ђокић.

Ђокић од Петровића и Савића тражи да одмах престану са манипулацијама и дјеловањем на тој основи, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Он је нагласио да је јако битно и потребно схватити огромну разлику између истраживања и експлоатације.

-Истраживачки пројекти су неопходни и корисни и као научна дисциплина веома афирмативни, али не морају нужно да значе и да ће доћи до експлоатације на одређеној локацији - додао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана