Ђокић: Не очекујемо видљив раст трошкова у наредној години

Срна
Ђокић: Не очекујемо видљив раст трошкова у наредној години

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да не очекује да ће у наредној години бити видљив раст трошкова за електричну енергију у Српској, али да ће доћи до изједначавања зимске и љетне тарифе.

Ђокић је рекао да је у разговорима са носиоцима енергетске активности у Српској добио увјерење да за потрошњу у јануару неће доћи до повећања трошкова код потрошача који потроши до 500 киловата енергије.

"Не очекујемо да ће бити видљив раст у наредној години, а једино што ће се десити јесте то изједначавање зимске и љетне тарифе, што ће у априлу повећати ту врсту накнаде. Али, процјењујемо да ће у том периоду доћи до пада потрошње", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо и да је значајно смањена накнада за обновљиве изворе енергије, како би се смањили трошкови за електричну енергију.

Ђокић је навео и да цијену енергије за јавну потрошњу, односно за грађане, одређује Регулаторна комисија, док за тржишно снабдијевање, односно привреду, одређује "Електропривреда" као снабдјевач.

Коментаришући изјаву предсједника Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске Владислава Владичића о начину ће се обрачунавати електрична енергија, он је рекао да је објашњење било незграпно, јер су кориштени стручни термини који могу разумјети само стручњаци.

"То су исувише сложене методе и формуле по којима се врши израчун потрошње енергије, те смо они који се тиме баве могу то да разумију, док за друге то звучи збуњујуће", рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана