Ђокић: Најважнији производ Херцеговине биће киловат-час

Срна
Ђокић: Најважнији производ Херцеговине биће киловат-час

БИЛЕЋА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да ће киловат-час бити најважнији производ из Херцеговине захваљујући Хидроелектрани "Дабар" и другим енергетским пројектима.

У обраћању на свечаној церемонији поводом почетка главних радова на хидроелектрани "Дабар" вриједности 338 милиона евра, Ђокић је истакао да ће овај пројекат омогућити опстанак што више младих на подручје Херцеговине.


Он је подсјетио да се хидроелектрана "Дабар" гради у сарадњи са једном од највећих кинских компанија Гезуба групом, а тиме ће домаће компаније стећи референце за још бољи рад на тржишту.

Ђокић је подсјетио да се приводе крају радови на доводном тунелу у оквиру система хидроелектране "Дабар" у дужини од 12 километара.

"Ово је диван дан за Херцеговину, Републику Српску и жЕлектропривреду Републике Српскеж и за пријатељство између Српске и Кине", рекао је Ђокић.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, српском члану и предсједавајућој Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу и осталим надлежним институцијама за подршку овом пројекту.

Он је најавио и друге пројекте из обновљивих извора енергије, наводећи да је на подручју Херцеговине већ договорено око 920 мегавата за пројекат соларне енергије, а 150 мегавата из вјетроенергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана