Ђокић: Москва уважава Српску и одлучна је да заштити Дејтонски споразум

Срна
Ђокић: Москва уважава Српску и одлучна је да заштити Дејтонски споразум

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да Русија уважава Републику Српску, поштује њене ставове и спремна је да врло одлучно штити Дејтонски мировни споразум и да живот у БиХ буде и даље буде у складу са Уставом БиХ и тим споразумом.

Говорећи о вишедневној посјети Русији прошле седмице, Ђокић је изјавио да у том смислу Русија неће престати да подржава Републику Српску у њеној политичкој борби за остварење својих интереса, односно заштиту интереса и својих права.

Он је нагласио да Русија живи потпуно нормалан и миран живот, као и прије покретања специјалне војне операције, те да руски народ веома разумије позицију Републике Српске, а руске институције показују потпуно разумијевање према активностима које се данас проводе у БиХ и према ставовима и политици Републике Српске.

Ђокић је рекао да је циљ његове посјете Нижњеновгородској области Руске Федерације био још једном ојачати раније успостављену сарадњу Српске са том области.

Нагласио је да су током разговора са представницима извршне и законодавне власти Нижњеновгорода потврђени веома видљиви резултати које Српска остварује у укупној размјени и сарадњи са том облашћу.

-Она је видљива и у сфери привреде гдје неколико наших привредних друштава остварује ту привредну активност и обавља се спољнотрговинска размјена неколико година. Већ се виде резултати. Сарадња се одвија и у области образовања и културног садржаја. Ми сада имамо на Нижњеновгородском универзитету око 100 студената из Републике Српске што је значајан искорак јер у ранијем периоду није био ниједан - каже Ђокић.

Он је додао да је током посјете Нижњеновгородској области још једном потврђена чврста повезаност и пријатељство Српске са том области и руским народом у цјелини.

Говорећи о посјети Свердловској области, која је једна од привредно најразвијенијих подручја Русије, Ђокић је навео да је разговарао са замјеником губернатора те области Василијем Валеријевичем Козловом с циљем потписивања споразума о сарадњи између Републике Српске и Свердловске области, а по угледу на споразум који постоји са Нижњеновгородском области.

-Они су веома спремни да потпишемо споразум о сарадњи. Мислим да би у септембру могли потписати споразум о сарадњи. Тиме ћемо дефинисати нови садржај активности који ће услиједити у наредном периоду. Та активност ће бити на економском, културном, образовном плану - рекао је Ђокић.

Наводи да та област има бројне комплементарне привредне активности привредној структури Републике Српске, истичући да је управо то јако важна претпоставка за будућу сарадњу.

- Сада јесте отежана та привредна активност због тога што је Европа увела неправедне санкције према Русији па је сав спољнотрговински промет са Русијом отежан. БиХ нема уведене санкције, ми можемо несметано радити, сарађивати, са том државом и њиховим компанијама и ми ћемо то радити у наредном периоду - рекао је Ђокић.

Русија никад није имала политичке услове

Према његовим ријечима, Српска ће и у наредном периоду успостављати партнерство са свима онима који желе да сарађују са Српском, а који немају никакве посебне политичке услове за сарадњу.

-Русија никада није имала никакве политичке услове које је пред нас постављала, а такве услове добијамо од неких других европских држава и ван европских држава - навео је Ђокић.

Он је додао да је током посјете Русији имао прилику да се сретне са представницима више различитих привредних друштава, а посебно приликом посјете великом сајму привреде "Инопром".

-Задивљен сам оним што сам тамо видио. Тамо практично нема никаквог трага који говори о томе да је та земља у неком војном сукобу на било ком простору. Нисмо видјели три човјека који носе униформу - навео је Ђокић.

Сматра да све ово говори о томе да Русија потпуно стабилно фунционише и да се живот одвија на начин како се одвијао и прије специјалне војне операције коју је Русија предузела у Украјини.

Ђокић је навео да је посјетио и Рударски универзитет у Свердловској области, те да је понуђена обострана сарадња у коју би требало да се укључи бањалучки Универзитет и Рударски факултет у Приједору.

-Они су спремни да на томе раде и ми ћемо ту активност сигурно покренути - рекао је Ђокић.

Он је навео да је посјетио и Березовске руднике злата који примјењују сличну технологију у рударству као Рудник олова и цинка "Сасе" Сребреница.

Ђокић је рекао да и Република Српска треба наставити истраживачке пројекте и дефинисати евентуалне нове локације на којима се може истраживати, а након тога вршити експлоатација минералних ресурса за потребе развоја Републике.

-Од септембра када потпишемо споразум отвара се једна нова перспектива привредне и сваке друге сарадње са том облашћу и са Русијом у цјелини - рекао је Ђокић.

У плану гасна електрана на подручју Брода

Министар енергетике и рударства Српске рекао је да је током боравка у Москви разговарао са представницима "Зарубежњефта" који имају план да граде гасну електрану на подручју Брода.

-Компанија послује врло позитивно. Они желе да инвестирају и у изградњу соларних електрана. Имају план да граде гасну електрану на подручју Брода и имају још неке друге развојне планове као компанија у Републици Српској и БиХ - истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да "Зарубежњефт" дуги низ година инвестира у Српску и власници су нафтне индустрије са двије рафинерије и продајном мрежом бензинских пумпи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана