Ђокић, Клокић: Српска веома активна у процесу декарбонизације

Срна
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је Српска веома активна у процесу декарбонизације, те да је "Балкан солар самит" прилика да се размијене искуства у тој области.

Ђокић је навео да је крајњи циљ да се процес декарбонизације оконча до 2050. године, додајући да ће на самиту, који је данас отворен у Бањалуци, бити размијењена искуства стручњака, будућих инвеститора и доносиоца законодавних рјешења.

"Веома смо активни у том процесу, донесена су потребна законска рјешења, а радили смо много и оперативно на промоцији зелене енергије и посебно на изградњи нових постројења која раде на принципу кориштења зелених извора енергије", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изразио је задовољство што је Бањалука домаћин ове значајне конференције, те истакао да су обновљиви извори енергије актуелна тема.

"Дајемо подршку овом самиту јер он све више поприма, не само регионални, него и међународни карактер и окупља стручњаке из цијелог свијета. Пратимо процес декарбонизације и преузимање директива ЕУ с циљем испуњавања приоритета из зеленог плана за западни Балкан", рекао је Клокић.

Он се нада да ће учесници овогодишњег самита, размјеном искустава и знања, доћи до рјешења која ће омогућити реализацију нових пројеката.

Представник Организационог одбора Самита Ервин Леко рекао је да је тема овогодишњег Самита, који је окупио више од 470 учесника, обновљиви извори енергије, са акцентом на сунце.

"БиХ се потписивањем Софијске декларације обавезала да до 2050. године, као и све друге земље на нивоу Европе, буде неутрална по питању угљендиоксида, то јест да 100 одсто буду обновљиви извори енергије", навео је Леко.

 

Он је додао да је на том путу потребно да буде активно цијело друштво.

"За разлику од прошле, ове године смо довели и стручњаке из реалног сектора из сусједних и земаља региона, који већ имају реализоване пројекте у овој области", рекао је Леко.

У Бањалуци је данас отворен дводневни "Балкан солар самит" посвећен промоцији зелене енергије и заштити животне средине, а коме присуствује 50 еминентних стручњака и око 500 учесника из свијета.

Самит је прилика за компаније да представе производе и услуге потенцијалним инвеститорима из различитих сектора, обликујући чисту и паметну енергетску будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана