Ђокић, Јурин: Привредници из Српске позвани на сарадњу са Свердловском области

ГС
Састанак Петра Ђокића са делегацијом Свердловске области
Ђокић, Јурин: Привредници из Српске позвани на сарадњу са Свердловском области

БАЊАЛУКА - Привредници из Републике Српске, прије свега оне који се баве транспортом и дрвном индустријом, позвани су да отворе своја представништва у овом дијелу Русије, рекли су данас представници руске Свердловске области на састанку са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем.

"Свердловска област је једна од најразвијенијих привредних области Руске Федерације са квалитетном привредном структуром у којој сам препознао много елемената у којима је могуће повезивање наших и руских привредних друштава", рекао је Ђокић након састанка са делегацијом Свердловске области, коју је предводио министар међународних и спољноекономских веза Свердловске области Вјачеслав Јурјевич Јурин.

Ђокић је нагласио да ће сарадња са Свердловском области бити успостављена у области науке и технологије, привреде, трговине, туризма, образовања, културе и спорта и увјерен је да ће сарадња у наредном периоду бити веома интензивн

Гости из Русије су рекли да је њихова област једна од водећих индустријских, научних, технолошких и културних центара Руске Федерације у којој се остварује богат трговинско-економски промет.

Њихов долазак је договорен приликом његове недавне посјете Ђокића Свердловској области, а уз сагласност Владе Републике Српске.

"Представници Руске Федерације исказују висок ниво поштовања према Српској и њеним институцијама и на томе смо им захвални. Ова посјета је и продукт сарадње коју Српска има са Русијом на високом политичком нивоу и односа предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Српске Милорада Додика", истакао је Ђокић и подјетио да Српска већ има споразуме о сарадњи са руском областима Нижњег Новгорода и Санкт Петербурга.

Он је нагласио да је српски народ искрени пријатељ руском и да разумије потребе Русије за војном интервенцијом у заштити својих међународних интереса, али и да сачува свијет од обнове фашистичких идеја, односно да се поштују међународни односи засновани на повељи УН.

Свердловска област сарађује са више од 150 земаља и у њој ради ради више од 13.000 привредних субјеката, рекао је министар међународних и спољноекономских веза ове области Вјачеслав Јурјевич Јурин.

 

"Успјешно радимо са ласерским, нано и технологијама атомске медицине. Развијамо компетенције у широкој сфери науке. Водећи смо у пет економских сфера - металургија, електротехника, машинска, ИТ и медицина. Активно се развија и авио-индустрија, као и фарамацеутска производња, транспорт и шумарство", навео је Јурин.

Он је предложио да у Јекатеринбуру, уз подршку Владе Свердловске области, буде одржан сајам на којем ће бити представљене компаније из Републике Српске, те додао да су компаније из ове руске области веома заинтересоване за сарадњу.

"Република Српска је наш близак пријатељ и још једном смо доказали да наш долазак ствара нове контакте и пријатељства. Заинтересовани смо за сарадњу са Српском и одушевљени смо Републиком Српском којој желимо просперитет", поручио је Јурин.

Делегација Свердловске области ће током вишедневне посјете Републици Српској имати састанке и са представницима још неких министарстава, институција и локалних заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана