Ђокић: Изабрати ново руководство "Електропреноса БиХ"

Срна
Ђокић: Изабрати ново руководство "Електропреноса БиХ"

ТРЕБИЊЕ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је потребно изабрати ново руководство "Електропреноса БиХ", јер ово предузеће дуго година веома пасивно остварује своју функцију, а има велика средства на рачунима која не може да инвестира и због неадекватне кадровске структуре и других проблема у систему рада.

"Морамо то стање мијењати и у оквиру БиХ јер имамо велику потребу за изградњом и реконструкцијом постојеће преносне мреже због великог броја нових енергетских објеката које треба повезивати на високонапонску мрежу", изјавио је Ђокић новинарима у Требињу након састанка са руководством предузећа "Електро-Херцеговина".

Ђокић је нагласио да ће се у наредном периоду радити на санирању дистрибутивне електромреже у свим дијеловима Републике Српске.

"Настојаћемо да за то обезбиједимо додатна финансијска средства, као подршку капиталним пројектима у сектору енергетике да се помогне у санирању дистрибутивне мреже", истакао је Ђокић.

Он је навео да је са руководством "Електро-Херцеговине" разговарао о пословању и проблемима које имају, као што је квалитет напајања струјом дијелова општине Љубиње, што је, како је рекао, једино могуће ријешити другачијом начином сарадње са предузећем "Електропренос БиХ".

"Тај дугогодишњи проблем би се могао ријешити изградњом далековода и да `Електро-Херцеговина` преузме снабдијавање струјом потрошача на том подручју", рекао је Ђокић.

Он је истакао да "Електро-Херцеговина" послује стабилно и посвећено ради да би обезбиједила нормално снабдијевање потрошача струјом, иако је мрежа на том подручју прилично стара, дугачка, разуђена и са малим бројем потрошача у појединим дијеловима.

Ђокић је рекао да је поносан на те резултате.

Министар енергетике и рударства Републике Српске навео је да ће се наставити са другачијом организацијом дистрибутивних предузећа у оквиру "Електропривреде Републике Српске", јер још није у потпуности окончан процес њиховог реструктурисања.

Директор "Електро-Херцеговине" Огњен Куљић истакао је да то предузеће потпуно спремно улази у предстојећу зиму јер су у претходном периоду санирани сви кварови на електродистрибутивној мрежи, наводећи да су смањили и губитке на мрежи на око 7,7 одсто, док је одобрење регулатора 8,9 одсто.

Он је додао да су на састанку упознали ресорног министра и о проблемима снабдијевања општине Љубиње како би се то питање заједнички ријешило у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана