Ђокић и Лорковски о континуираној сарадњи у енергетском сектору

ГС
Ђокић и Лорковски о континуираној сарадњи у енергетском сектору

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор Секретаријата Енергетске заједнице Артур Лорковски разговарали су данас у Бањалуци о континуираној подршци и сарадњи у енергетском сектору Босне и Херцеговине.

Дискусије су се фокусирале на обавезе из Уговора о Енергетској заједници које Република Српска имплементира унутар своје надлежности.

Министар Ђокић је истакао да су све кључне институције у Републици Српској потпуно посвећене остваривању утврђених циљева и да разумеју захтеве европских политика и обавезе које произилазе из Уговора о Енергетској заједници.

Артур Лорковски, директор Секретаријата Енергетске заједнице, изразио је спремност Секретаријата да подржи Босну и Херцеговину на њеном путу ка преношењу законодавства ЕУ у домаће законе и испуњавању обавеза које произилазе из Уговора о Енергетској заједници, уз процес интерне координације.

Истакнута је улога Секретаријата Енергетске заједнице у прекограничној групи за прекограницни дијалог за ХЕ Бук Бијела.

Министар Ђокић је поновио посвећеност Републике Српске спровођењу нове процене утицаја на животну средину за овај пројекат.

Учесници су такође разговарали о предстојећем неформалном састанку Министарског савјета Енергетске заједнице, који ће се одржати сутра у Бањалуци под председавањем Босне и Херцеговине у Енергетској заједници.

Обе стране су се сагласиле да наставе блиску сарадњу и ангажман у подршци Босне и Херцеговине на њеном путу ка интеграцији у европско енергетско тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана