Ђокић: Гасификација Јахорине доказ реализације стратегије развоја енергетике

СРНА
Ђокић: Гасификација Јахорине доказ реализације стратегије развоја енергетике

ЈАХОРИНА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас, након обиласка гасификоване трасе на Јахорини, да је за Републику Српску од великог значаја то што Стратегија развоја енергетике доживљава конкретну реализацију.

Ђокић је рекао новинарима да је усаглашено да ће 5. октобра у рад бити пуштен гасовод Пале-Јахорина и да ће гас добити овај дио Српске.

"Видимо озбиљан приступ пројекту и послу којем смо посветили вријеме у претходних годину дана оперативно, а раније смо радили на разради ове идеје и њеној реализацији", истакао је Ђокић.

Он је рекао да је у фирми "Сарајево-гас" Источно Сарајево, када је дошло до кадровских промјена, започет нови циклус развоја овог предузећа и захвалио директору Недељку Елеку за његову посвећеност и визију да унаприједи пословање овог предузећа.

Ђокић је нагласио да је ово други важан пројекат који ово предузеће реализује у кратком периоду - први је био реконструкција Топлане у Источном Сарајеву која као енергент сада користи гас, а други је изградња овог гасовода и секундарне мреже.

Он је подсјетио да ће укупна мрежа бити дужине 27 километара, и то 11 километара гасовод, а 16 километара секундарна мрежа на подручју гдје се налазе потрошачи који ће користити гас у наредном периоду.

"За Републику Српску је од велике важности да показујемо да оно што је стратегија развоја енергетике Српске доживљава конкретну релизацију. Ово је један од пројеката, а сада ћемо наставити развијати магистрални гасовод од улаза у Семберију, од Бијељине до Новог Града", рекао је Ђокић.

Он је навео да ће бити настављена реализација овог пројекта од Шековића до Власенице и изграђен гасовод, чиме ће бити створени предуслови да се велики број општина у Српској укључи у овај пројекат и да секундарном мрежом постане подручје које ће користити гас као енергент будућности.

Ђокић је захвалио менаџменту предузећа "Сарајево-гас", Елеку, општини Пале и начелнику Бошку Југовићу који су дали снажну подршку овом пројекту и доприњели да све активности буду максимално убрзане, да се добију сагласности и дозволе на нивоу Републике и локлане заједнице.

"Та синергија нас је довела до тога да имамо врло успјешан енергетски пројекат у гасном сектору који је реализован у рекордном року", истакао је Ђокић.

Он је захвалио извођачу радова на преданости да на овако захтјевном и неприступачном терену у тако кратком периоду реализује овакав пројекат.

Ђокић је навео да ће ово бити одличан примјер да се охрабре и други градови и општине у Републици Српској да одмах крену у планирање гасне инфраструктуре, а Српска, Влада и ресорно министарство ће урадити важан дио посла без којег, практично, не би било ништа могуће урадити.

"Синергијом која је манифестована на овом пројекту показујемо како се одговорним односом може доћи до конкретних и веома добрих резултата који ће бити на корист грађанима Републике Српске", поручио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана