Ђокић: Европа да буде спремна да инвестира велики новац!

ГС
Ђокић: Европа да буде спремна да инвестира велики новац!

Министар рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Требињу да, ако Европа жели да постиче енергетску транзицију на овим просторима, треба да буде спремна да инвестира велики новац.

Ђокић је нагласио да је циљ Републике Српске да и даље буде енергетски независна и да производи довољно енергије за потребе становништва и привреде, додајући да ће бити учињени сви напори да се максимално продужи животни вијек термоелектрана.

"А Европу, која тражи да их у кратком временском периоду угасимо, морамо разочарати да то не можемо учинити. Ако Европа жели да постиче енергетску транзицију на овим просторима, треба да буде спремна да инвестира велики новац", рекао је Ђокић новинарима након отварања Самита енергетике Требиње.

Ђокић је поновио да је процијењена вриједност инвестиција у енергетском сектору у Српској већа од 4,3 милијарде КМ.

"Важно је што у Српској почела изградња нових енергетских објеката, хидро, вјетро и соларних електрана, а закључени су уговори у оквиру 1.790 мегавата инталисане снаге", рекао је Ђокић.

Он је указао на то да је "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ носилац великих енергетских пројекта, више од 660 мегавата инсталисане снаге које ово предузеће реализује кроз хидро, соларне и вјетро електране.

Ђокић је истакао да је Република Српска одлучно кренула путем енергетске транзиција и спровела низ активности, усвојила све потребне законе, наводећи да неке ствари још треба дорадити како би у енергетском свијету могла играти важну улогу.

"То је највећа развојна шанса Републике Срспке јер то неће бити само корисно за свијет енергетике него и у функцији подршке укупном економском расту, а највећи дио тих инвестиција је у Херцеговини, али и у другим дијеловима Српске", навео је Ђокић.

Он је рекао да ће у Републици Српској бити настављена политика регионалног енергетског подстицања и развоја нових енергетских објеката, наводећи да ће у наредних до пет година бити изграђени ти објекти, а да постоје и нови заинтересовани инвеститори.

Ђокић је навео да је важан и развој високонапонске и дистрибутивне мреже.

Он је истакао да је Самит у Требињу значајан да би се продубила искуства у развоју енергетког сектора овог дијела Европе и да се понуде нова рјешења за његово унапређивање.

Повезане вијести:

Бабађиде: БиХ може бити енергетски лидер у региону

Додик: Енергија је капитал будућности!

Кошарац: Примарна мисија очување енергетског суверенитета Српске

Ђокић: Српска је овог часа мјесто великих енергетских активности

Петровић открио у чему ЕРС предњачи на Балкану

СЕТ: Почела свечаност, најеминентнији стручњаци на једном мјесту

Све је спремно: Креће СЕТ!

Хиљаду учесника из 11 земаља: Почиње Самит енергетике у Требињу

Све спремно за почетак: СЕТ окупља стручњаке из цијелог региона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана