Ђокић: Енергетска политика усмјерена на гасификацију

ГС
Ђокић: Енергетска политика усмјерена на гасификацију

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Увјерен сам да је гас енергент будућности и да треба да се повежемо на гасне системе у региону како бисмо осигурали довољне количине гаса за будућа времена, рекао је мнистар енегргетике и рударства Републике Српске  Петар Ђокић.

-Енергетска политика Републике Српске усмјерена је на гасификацију Српске и наставиће реформу гасног сектора, изјавио је ресорни министар - нагласио је Ђокић, који је са предсједником Српске Милорадом Додиком данас у Источном Сарајеву пустио у рад реконструисану и гасификовану котловницу предузећа "Топлана-ИНС".

Он је оцијенио значајним то што су пројектом реструктурисања "Сарајево-гаса" створени предуслови да се реализује овај пројекат.

Ђокић је истакао да ће Република Српска имати сигурну будућност која ће бити обиљежена употребом гаса у много већој количини него што је тренутно и да треба наставити сарадњу са онима који тај гас могу да доставе у БиХ по најповољнијим условима.

Навео је да ће реформа гасног сектора омогућити да се може даље планирати и реализовати гасификација Републике Српске.

Према његовим ријечима, пројектом гасификације топлане у Источном Сарајеву показано је да је то могуће, а охрабрен је и носилац пројекта "Сарајево-гас" да настави гасификацију источног дијела Републике Српске.

Ђокић је нагласио да је гас енергент који треба да се користи за загријавање стамбених и пословних простора, те подсјетио на повољно снабдијевање гасом Српске из Русије, захваљујући напорима предсједника Републике Милорада Додика и његових сарадника, док се у ФБиХ супротстављају идеји те сарадње.

Предузеће "Топлана-ИНС" грије око 900 станова и 30 институција и установа у Источном Сарајеву или укупно око 70.000 метара квадратних.

Ова реконструкција и гасификација је омогућила да осим природног гаса, топлана оспособљена да користи лож-уље као алтернативно гориво. Након реконструкције котловница има већи капацитет и снагу од 20 мегавата.

Директори "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек и "Топлана-ИНС" Источно Сарајево Дејан Берјан потписали су 6. септембра уговор о реконструкцији и гасификацији топлане, чија је вриједност шест милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана