Ђокић: Енергетика важан стуб развоја Српске

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је политика Српске да нема приватизације "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/, те истакао да ће енергетика и даље бити важан стуб развоја Српске.

Ђокић је рекао да Српској одговара да има што више партнера укључених у градњу енергетских објеката, али да то ни у ком случају није приватизација ЕРС-а, нити се она може десити на оним капацитетима који су изграђени и у функцији.

"Можемо говорити о партнерском односу само за објекте који ће се градити или који се граде, а не на постојеће гдје је власнички однос јасно дефинисан и не може се промијенити јер је политика Српске да нема приватизације ЕРС-а", рекао је Ђокић.

У завршном обраћању о Приједлогу закона о обновљивим изворима енергије, који је данас размотрен у Народној скупштини, Ђокић је поручио да ће политика Српске у енергетској области и даље бити одговорна.

"Мислим да ће енергетика и даље бити важан стуб нашег развоја", рекао је Ђокић.

Он је навео да је одговарајућим стратешким документима Српске предвиђено да се до 2035. године у електроенергетски сектор инвестира око 11,5 милијарди КМ.

"До сада је на том плану инвестирано скоро три милијарде КМ, а у овом часу имамо активних пројеката, који се граде у вриједности око 2,2 милијарде КМ", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је закон о обновљивим изворима енергије потребно усвојити јер ће бити у функцији унапређења укупних активности у електроенергетском сектору у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана