Ђокић: Америка показала слабост

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да САД, као велика држава, увођењем санкција њему и осталим званичницима у Републици Српској показује своју велику слабост.

"Не знам шта је то што би се могло квалификовати као штетна радња када сам 2017.године потписао Споразум о сарадњи, а на основу овлаштења Владе Републике Српске како би се извршила гасификација постројења за производњу и прераду нафте у Рафинерији нафте Брод", рекао је Ђокић Срни. 

Ђокић је истакао да је ова активност имала за циљ да се неутралише велики загађивач са којим је проблем имала Хрватска и Република Српска у том региону. 

"У Сједињеним Државама имају неке своје критеријуме, ни најмање ми то не смета. Они су требали да назову правим разлогом оно што су урадили, а то је да ја показујем искрено поштовање и љубав према Русији и руском народу и то сам чинио дужи низ година и наставићу тако", поручио је Ђокић.

САД увелe санкције Петру Ђокићу

Према његовим ријечима, Америци то смета и смислили су да је против Дејтонског мировног споразума то што смо уредили на квалитетан начин једно привредно питање, које је од интереса и за БиХ. 

"Нема ниједног разлога да се може рећи да је то супротно Дејтонском мировном споразуму, али они имају неке своје критеријуме, а ми имамо своје по којима живимо и наставићемо да живимо у складу са оним што су наши приоритети", закључио је Ђокић. 

Министарство финансија САД увело је санкције министру индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу због, како је наведено, потписивања споразума са Хрватском у вези са изградњом цјевовода од руске рафинерије у Хрватској до Брода, што САД сматрају "антидејтонским понашањем". 

Санкционисано је 10 појединаца из земаља западног Балкана због, како је уопштено наведено, "корупције и малигног утицаја". 

Осим Ђокића, санкције су уведене и шефу Представништва Републике Српске у Москви Душку Перовићу и одборнику СНСД-а у Скупштини општини Лопаре Сави Цвијетиновићу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана