Ђи Пинг: Кина се залаже за мултиполарност свијета

Срна
Ђи Пинг: Кина се залаже за мултиполарност свијета

САРАЈЕВО - Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг изјавио је да се Кина залаже за једнаку и уређену мултиполарност свијета и оцијенио да пријатељство Кине и БиХ има добру основу народних воља.

Ђи је напоменуо да двије земље већ дуже узајамно поштују суверенитет, независност, национално јединство и територијални интегритет на принципу међусобног немијешања у унутрашње послове.

- Посљедњих година додатно је ојачано политичко међусобно повјерење, сарадња на економском и трговинском плану је била плодна, а међуљудска и културна размјена је такође у успону - истакао је кинески амбасадор у интервјуу за Срну.

Осврћући се на економску сарадњу двије земље, Ђи је нагласио да су кинеска предузећа посљедњих година постигла добре резултате, истовремено стекла и одређено искуство и инспирацију придржавајући се принципа тржишне оријентације и самосталног одлучивања предузећа и економских закона, одговарајући на потражњу тржишта и обављајући привредну и трговинску размјену са два ентитета и Брчко дистриктом у духу од обостране користи и вин-вин сарадње.

Он је рекао да су актуелни пројекти које предузимају кинеске компаније у складу са потребама средњорочних и дугорочних стратегија економског и друштвеног развоја БиХ, те су од користи за успјешно напредовање БиХ у Агенди за одрживи развој 2030.

-Истовремено, користићемо осам акција квалитетне заједничке изградње „Појаса и пута“ као путоказ за активно остваривање практичне сарадње са БиХ, промовисање „зеленог развоја“, унапређење научних и технолошких иновација и унапређење степена развоја и благостања народа - истакао је кинески дипломата.

Изразио је задовољство тиме што ће се кинеске компаније више укључити у изградњу саобраћајне, енергетске, комуникационе, медицинске и здравствене, пољопривредне и друге инфраструктуре у БиХ.

О јачању сарадње у области културе, умјетности и образовања амбасадор је рекао да су размјена и сарадња Кине и БиХ у области хуманистичких наука у процвату, а млади студенти у БиХ су одушевљени учењем кинеског језика.

-Недавно је Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци одржао прославу пет година постојања. Одсјек за синеологију на Универзитету у Источном Сарајево обучио је неколико стотина студената од свог оснивања прије више од 10 година. Стотине студената који су учили предано се укључују у пријатељске размјене и постали су изасланици пријатељства Кине и БиХ - нагласио је Ђи Пинг.

Он је оцијенио да однос међу земљама лежи у међусобном односу међу људима, а међусобни однос међу људима лежи у повезивању срца.

-Надам се да ће власти на свим нивоима у БиХ и релевантни универзитети наставити да дају већи допринос промоцији кинеског језика и унапређењу разумијевања кинеске културе међу грађанима БиХ - рекао је амбасадор Кине.

Кинески амбасадор у БиХ је подсјетио да је прошле године обиљежено 10 година Иницијативе “Појас и пут”.

-Током протеклих 10 година, заједничка изградња „Појаса и пута“ је фокусирана на повезаност с циљем да се обезбиједи нова платформа за међународну економску сарадњу и нови подстицај за развој различитих земаља и свјетски економски раст - указао је Ђи.

Према његовим ријечима, током протеклих 10 година Иницијатива “Појас и пут” постала је популарна глобална платформа за јавно добро и међународну сарадњу.

Кина је, додао је Ђи, потписала документе о сарадњи “Појас и пут” са више од 150 земаља и више од 30 међународних организација, а до данас је формирано више од 3.000 пројеката сарадње, што је довело до улагања од готово билион долара.

Према процјенама Свјетске банке, рекао је амбасадор, уколико се сви релевантни транспортни пројекти у оквиру Иницијативе “Појас и пут” имплементирају, очекује се да ће се глобални приход повећати за 0,7 одсто до 2,9 одсто до 2030. године, што ће извући 7,6 милиона људи из екстремног и 32 милиона људи из умјереног сиромаштва.

Иницијатива “Појас и пут” промовише заједничке вриједности цијелог човјечанства, придржава се принципа опсежних консултација, заједничког доприноса и заједничке користи, подржава концепт отворености, екологије, слиједи високе стандарде и одрживе циљеве који користе људима средства за живот, не укључује се у геополитичке игре, противи се једностраним санкцијама и економској принуди и води свијет у правом смјеру управљања који отјелотворује тежњу према вриједностима заједнице са заједничком будућношћу човјечанства, поручио је кинески амбасадор.

Он је указао да су модернизација у кинеском стилу и европска интеграција стратешки избори које доносе Кина и ЕУ, свака са погледом на будућност.

Кина и ЕУ, нагласио је Ђи Пинг, треба да поштују и подржавају једна другу, да искористе високо комплементарне економије, ојачају развојне стратегије и постигну заједнички развој.

-Кина је вољна да настави да промовише висококвалитетну заједничку изградњу „Појаса и пута“, укључујући спајање с планом ЕУ Глобал гејтвеј и ради заједно на помоћи земљама у развоју да убрзају свој развој - рекао је Ђи.

Инклузивна економска глобализација

-Као одговор на низ великих питања и изазова са којима се свијет данас суочава, залажемо се за једнаку и уређену мултиполарност свијета и инклузивну економску глобализацију - указао је кинески амбасадор.

Равноправан и уређен мултиполарни свијет, указао је амбасадор, значи придржавати се једнакости свих земаља, великих и малих, супротстављати се хегемонизму и политици моћи и ефикасно промовисати демократизацију међународних односа.

-Како бисмо обезбиједили да процес мултиполаризације буде свеукупно стабилан и конструктиван, морамо се заједнички придржавати циљева и принципа Повеље УН, заједнички се придржавати универзално признатих основних норми међународних односа и практиковати истински мултилатерализам - констатовао је Ђи.

Инклузивна економска глобализација, која користи свима, појаснио је кинески дипломата, представља усклађивање са заједничким захтјевима свих земаља, а посебно земаља у развоју, те рјешавање неравнотеже развоја између и унутар земаља узрокованих глобалном алокацијом ресурса.

-Морамо се одлучно супротставити антиглобализацији и наметању безбједносних импликација, свим облицима унилатерализма и протекционизма. Ми чврсто промовишемо либерализацију и олакшице трговине и инвестиција, рјешавамо структурне проблеме који ометају здрав развој свјетске економије и промовишемо економску глобализацију у отворенијем, инклузивном и уравнотеженом правцу - поручио је амбасадор.

Говорећи о Централној спољнополитичкој радној конференцији, која је прије двије седмице одржана у Пекингу, амбасадор Кине је рекао да је на састанку истакнуто да је изградња заједнице са заједничком будућношћу човјечанства основни концепт “Мисли о дипломатији” предсједника Кине Си Ђинпинга.

-То је наше континуирано продубљивање разумијевања законитости развоја људског друштва, кинеског плана какав свијет изградити и како изградити овај свијет, који отјелотворује поглед на свијет, поредак и вриједности кинеских комуниста и, у складу са универзалним тежњама људи свих земаља, указује на правац свјетске цивилизације и напретка и узвишени је циљ којем тежи дипломатија великих земаља с кинеским карактеристикама у новој ери - навео је Ђи Пинг.

Укратко, додао је Ђи, изградња заједнице са заједничком будућношћу човјечанства има за циљ изградњу свијета трајног мира, универзалне сигурности, заједничког просперитета, отворености, инклузивности, чистоће и љепоте, уз промовисање глобалног управљања заснованог на опсежним консултацијама, заједничком доприносу и заједничкој користи као путу до постизања и практиковања принципа цијелог човјечанства.

-Универзално се слиједе заједничке вриједности, уз промоцију изградње новог типа међународних односа као основне подршке, имплементацију Глобалне развојне иницијативе, Иницијативе за глобалну безбједност и Глобалне цивилизацијске иницијативе као стратешких смјерница, те промоцију квалитетне заједничке изградње жПојаса и путаж као практичне платформе - рекао је кинески дипломата.

На тај начин, истакао је кинески амбасадор у БиХ, промовише се да све земље заједно раде на суочавању с изазовима, постизању заједничког просперитета и покретању свијета према свјетлој будућности мира, безбједности, просперитета и напретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана