Дјеца жртава рата заслужују конкретну, а не симболичну помоћ

Маријана Миљић Бјеловук
Дјеца жртава рата заслужују конкретну, а не симболичну помоћ

БАЊАЛУКА - Износ мјесечне накнаде коју би у Републици Српској требало да примају лица која су као малољетници у вријеме рата од 1992. до 1995. године остала без оба родитеља не смије бити симболичан. Оних који имају такав статус нема пуно, а неки од њих су у међувремену постали и социјални случајеви.

Ову поруку шаљу из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и то након што је учињен први корак да се лицима која су била малољетна за вријеме ратних дејстава, а изгубила су оба родитеља, омогући мјесечна накнада.

Идући корак на овом путу треба да уради Влада Српске јер ју је Колегијум Народне скупштине РС задужио да измјенама и допунама прописа уреди статус лица која су као малољетници изгубила оба родитеља од 1992. до 1995. године и то на начин да им буде омогућено остваривање права на мјесечну накнаду и друга права по основу тог статуса.

- Ова иницијатива потекла је прошле године и то управо од некога ко је таквог статуса, односно ко је у рату изгубио и оца и мајку. Сада је незгодно говорити и калкулисати колико је таквих лица која у рату нису имала пуних 18 година, а изгубила су оба родитеља. Тачан број знаћемо тек након јавног  позива или ћемо на неки други начин утврдити колико их има - казала је “Гласу” предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

Претпоставка је, додаје, да људи са тим статусом нема много у Републици, али наводи да би се издвајањем новца за њихова мјесечна примања донекле признала жртва коју су поднијели у току и након рата.

- Многи од њих, који нису успјели да се снађу на животним путевима, постали су социјални случајеви. Постоје и они који чак немају ријешено ни стамбено питање, а права на пензију и инвалиднину изгубили су са навршених 26 или, још горе, са 18 година ако нису наставили школовање. Такође, неки од њих  данас се боре са многим здравственим проблемима - наводи Граорчева.

Наглашава да накнада коју би требало да добију не смије бити минимална.

- Ако ћемо тако радити, онда нисмо ништа направили. Замислите некога ко нема посао и кров над главом. Па, њему ништа нећемо ријешити давањем неке симболичне накнаде - казала је Граорчева.

Добро је, наводи она, да су надлежни и након дуго година од завршетка рата препознали потребу да се оваквим лицима помогне.

- Надамо се да нећемо дуго чекати да све ово зацртано угледа свјетло дана. Тешка је и помисао да су дјеца оних који су дали живот за Републику данас социјални случајеви, а тек можете замислити како је њима. Не смију бити заборављени. Они су заиста остали сами, постали су и отац и мајка себи. Постали су, једноставно, неко ко је морао рано да одрасте  - закључила је Граорчева.

На адреси Владе РС наводе да су упознати са закључком Народне скупштине.

- Република мора показати бригу за ту категорију људи. Сагласан сам са свим зацртаним у закључку. Не вјерујем да таквих лица која су изгубила оба родитеља, а била су малољетна у вријеме ратних дејстава, има много - казао је “Гласу” министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић.

Хитно дјеловати

Из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила наводе да је новац за мјесечну накнаду лицима која су у рату остала без оба родитеља потребно планирати у буџету за идућу годину.

-  С обзиром на то да нам је до краја године остало нешто више од два мјесеца, тешко је очекивати да се на том плану нешто уради за ову годину, али хитно је потребно планирати новац за те намјене у буџету за 2025. годину. Лица која имају овакав статус не смију више чекати нити једну годину да би добила помоћ Републике - наводе у овој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана