Дјеца у Српској не требају остати ускраћена за истину

АТВ
Дјеца у Српској не требају остати ускраћена за истину

БАЊАЛУКА - Наша дјеца треба да уче и учиће српску историју. Радован Караџић и Ратко Младић су наши хероји, порука је грађана Српске након одлуке крњег Уставног суда да привремено обустави примјену дијела Правилника Републике Српске о наставном плану и програму и прилога за Историју који се односи на Одбрамбено-отаџбински рат.

Јасно је, кажу грађани, да им сметамо, али оно што је дио нас мра се знати и рећи.

"То је прво и основно што требају дјеца да уче, јер они су хероји, наши хероји, то је нормално", "Дио историје увијек се мора рећи и дјецу упознати са тим а ако једној страни не смета да се у Федерацији учи о неким њиховим херојима, вођама не би требало ни у Републици Српској да смета", "Ако они сматрају да је њихова историја исправна нека уче своју историју, ми знамо шта је наша, учимо и то је то. Ми сметамо у било ком погледу док они свој циљ неки не остваре", кажу грађани, а преноси АТВ.

Циљ је јасан. Политичко Сарајево и западне амбасаде грчевито се боре да будућа покољења буду ускраћена за истину о стравичним српским страдањима. Колико је суд против Срба, најбољи доказ је само образложење којем тобоже желе заштити људска права, па иста та права ускраћују српској  дјеци јер им желе наметнути лаж.

"Питамо их да ли су се бавили наставним планом и програмом у Федерацији? Да ли дјеца у Федерацији уче оно што би требали да знају, а требали би да знају да је у Подрињу убијено 3.267. Срба, питамо их да ли дјеца у Федерацији уче о стравичним злочинима над Србима које су починиле муслимани под вођством Насера Орића", каже Бранимир Којић, предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Доношењем привремене мјере суд је већ прејудицирао своју коначну одлуку. Ту исту одлуку добио је без Срба, чије су столице мјесецима празне. Историја на коју су се окомили никога не дира, а личности које се у њој помињу стајали су на челу српског народа у одбрани огњишта.

"Забрањивање да дјеца уче опстанак српског народа и настанак Републике Српске је у ствари покушај мијењања свијести српског народа. Ми имамо ту толико аномалија, у оквиру свих тих процесних аномалија,  Уставном суду се оставља простор, тј. они сами себи дају простор и да доносе одлуке када су у питању правилници који нису на снази или било која друга акта, једноставно то није Уставни суд", каже Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

А када се већ тако називају бар би требали да знају да је образовни систем Републике Српске аутоман и да су све надлежности које се тичу образовања управо на нивоу самих ентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана