Диздаревић: Ускоро истражни радови у БиХ у вези са Трговском гором

Срна
Диздаревић: Ускоро истражни радови у БиХ у вези са Трговском гором

НОВИ ГРАД- Предсједавајући Експертског тима БиХ за Трговску гору Емир Диздаревић рекао је данас Срни да ће ускоро почети истражни радови у БиХ у сврху добијања података који ће бити упоређени са онима из Хрватске.

Диздаревић је рекао да је на јучерашњем састанку у Бањалуци разговарано о теренским активностима које ће почети ускоро.

Он је објаснио да, у складу са ЕСПО конвенцијом, Хрватска посредством дипломатско-конзуларног представништва БиХ у Женеви просљеђује нотификацију, односно информацију о покретању поступка за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

Према његовим ријечима, из дипломатско-конзуларног представништва информација се просљеђује Министарству иностраних послова у Савјету министара, а потом у ресорна министарства Републике Српске и Федерације БиХ.

Диздаревић каже да за сада нема званичну информацију о нотификацији.

-Експертски тим ће прегледати документацију и дати своје мишљење - рекао је он.

У децембру у Новом Граду, на састанку Координационог тијела за Трговску гору са представницима надлежних ентитетских министарства Републике, договорено је да ће истраживачке радове о потенцијалној штетности одлагалишта радиоактивног отпада у Републици Српској спровести институције Српске, што ће Српска и финансирати, а у Федерацији БиХ федералне институције.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана