Дисциплински поступак против судије Бранка Перића у сeптембру

Срна
Дисциплински поступак против судије Бранка Перића у сeптембру

САРАЈЕВО - Припремно рочиште за дисциплински поступак против судије Суда БиХ Бранка Перића, који је у пресуди “респиратори” имао издвојено мишљење, заказано је за 5. септембар пред Дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС).

Канцеларија дисциплинског тужиоца против Перића је покренула дисциплински поступак због “доношења одлука којим се крши закон или упорног и неоправданог кршења правила поступка” и “неоправданог кашњења у изради одлука или у другим радњама у вези са обављањем дужности судије или било каквог другог поновљеног непоштивања дужности судија”.

Након изрицања првостепене пресуде у предмету “респиратори” у априлу, против Перића је формиран предмет по службеној дужности, а касније је подигнута дисциплинска тужба, преноси “Бирн”.

На рочишту заказаном у септембру требало би да буде прочитана дисциплинска тужба, као и предложени свједоци и докази које обје стране намјеравају саслушати и провести током поступка.

Перић је предсједавао судским вијећем које је првостепеном пресудом осудило бившег федералног премијера Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника фирме “Сребрена малина” Фикрета Хоџића на укупно 15 година затвора за злоупотребе приликом набавке респиратора вриједних 10,5 милиона КМ током пандемије вируса корона.

Истом пресудом је некадашњи федерални министар финансија Јелка Миличевић ослобођена оптужбе за несавјестан рад у служби.

Перић је током изрицања првостепене пресуде рекао да је она донесена већином гласова судија Браце Ступара и Горана Радевића.

-Нисам подржао већинско мишљење. Моја процјена се потпуно разликује - рекао је тада Перић и навео да сматра да није доказано кривично дјело злоупотребе положаја и намјера оптужених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана