Дисциплина у Агенцији за статистику БиХ под лупом: Мистериозна штета на возилу

Ведрана Кулага Симић
Дисциплина у Агенцији за статистику БиХ под лупом: Мистериозна штета на возилу

САРАЈЕВО - За ангажовање спољних сарадника на годишњем нивоу оду милиони из касе заједничких институција, а грешке у корацима на том пољу другу годину заредом ревизори су нашли на адреси Агенције за статистику БиХ, гдје су надлежнима скренули пажњу и на поступање у вези са службеним возилима.

Иако је агенција добила позитивно мишљење Канцеларије за ревизију на нивоу БиХ за пословање у 2021. години, у објављеном извјештају указано је на недостатке који би могли бити пријетња по финансијску дисциплину. Не изражавајући резерву на мишљење о усклађености са актима, надлежнима је скренута пажња да путем уговора о дјелу ангажују особе дужи временски период или у континуитету током године и за послове систематизованих радних мјеста, као и послове који нису у опису постојећих радних мјеста, а трајног су карактера.

Агенција је лани имала на располагању 4,64 милиона марака, а у просјеку су имали око 100 особа на платној листи, што је мање од предвиђеног систематизацијом. Издаци по основу уговора о дјелу су износили 67.100 КМ и већи су у односу на претходну годину за око 12.500 КМ. У току године путем уговора о дјелу било је ангажовано укупно 11 извршилаца.

Планирани буџет за ове намјене износио је 64.300 КМ, а по том основу су на мјесечном нивоу исплаћене накнаде од  500 до 1.299 КМ.

- Агенција је ангажовала сараднике за обављање послова у континуитету и то оних који нису послови систематизованих радних мјеста (хигијеничар, портир и возачи замјеника директорице) и послова систематизованог радног мјеста (књиговођа) - наведено је у извјештају.

Уговор о дјелу се, подвукли су ревизори, потписује са физичким лицем за конкретан посао који представља “заокружену” цјелину.

- Њих треба користити у изузетним случајевима, за конкретне послове ограниченог временског трајања који се не могу сматрати пословима систематизованих радних мјеста у агенцији - наведено је.

Није све било чисто ни када је у питању употреба службених возила, за шта је лани искеширано око 50.000 КМ. Надлежни нису ни лани имали одлуке о праву на коришћење службених возила током 24 часа, а утврђено је да, као и претходних година, агенција није успоставила адекватне контроле које претходе стварању обавеза код трошкова који се односе на возила.

- Према расположивим информацијама, у августу 2021. године је настала штета на службеном возилу, а за наведени догађај нам није презентован записник о оштећењу возила нити било каква попратна документација. Возач се обратио осигуравајућем друштву које је платило поправку директно сервисеру. У путном налогу није наведена информација о настанку штетног догађаја (судар/оштећење) на возилу - наведено је у извјештају ревизије након анализе података из пословних књига агенције.

Поклони

Ревизори су, наиме, на основу података утврдили да је лани било случајева набавке поклона који су подведени под трошкове репрезентације иако то није дефинисано постојећим правилницима који познају само право на коришћење тих средстава за угоститељске услуге.

- Ипак, чињеница је да у одређеним случајевима постоје реалне потребе у погледу набавке поклона које нису препознате у правилнику те се јавља и потреба регулисања тог питања од стране Савјета министара - истакнуто је у ревизорском извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана