Дипломатске пасоше није вратило 37 званичника

Дарко Момић
Дипломатске пасоше није вратило 37 званичника

БАЊАЛУКА - Према подацима Министарства иностраних послова (МИП) БиХ укупно 37 бивших политичких функционера, амбасадора и других званичника није вратило дипломатске пасоше у сједиште министарства након што су изгубили право да их користе.

У одговору Савјета министара БиХ на питање посланика СББ-а у Представничком дому Парламента БиХ Дамира Арнаута, наводе се имена више од хиљаду особа које користе важеће дипломатске пасоше, али и 37 лица која “сходно правилнику о издавању дипломатске исправе немају право на посједовање исте”, те да је “организациона јединица МСП-а током сачињавања табеларног прегледа извршила електронско поништење пасоша”. Иза имена и функције званичника који више немају право на дипломатски пасош наводи се да “увидом у расположиву документацију ДПИ није враћен, нити је физички поништен”. У одговору се наводи да је Дамир Арнаут питања поставио 20. августа прошле године, а да је Савјет министара утврдио одговор на својој 2. сједници одржаној 23. јануара ове године.

Ипак, наш саговорник из МИП-а објашњава да су ти пасоши електронски поништени и да свако од лица које би покушало да га користи ризикује да буде ухапшено на граничном прелазу.

- Сваки амбасадор по истеку службовања у некој земљи обавезан је да врати пасош, а уколико је ријеч о каријерном дипломати и службенику министарства њему се издаје други дипломатски пасош. Што се тиче носилаца других политичких функција, прецизно је регулисано ко има право на дипломатски пасош, али ко год користи нелегалну путну исправу ризикује не само да буде враћен са границе, већ да буде ухапшен - објашњава наш извор из МСП-а.

Међу најзвучнијим функционерима који више немају право на дипломатски пасош по основу функција на којима су били је бивши замјеник министра одбране БиХ и актуелни градоначелник Добоја Борис Јеринић, као и његова супруга и два сина који су захваљујући њему имали право на такав пасош. Пасош није вратио ни директор Меморијалног центра “Поточари” Емир Суљагић који је био замјеник министра одбране у истом периоду када и Јеринић. Поред њих двојице, међу званичницима који се налазе на списку лица која нису вратила дипломатски пасош је и бивша предсједница Суда БиХ Медџида Кресо, затим бивши посланици у Парламенту БиХ Садик Ахметовић и Заим Бацковић, потом бивши амбасадор БиХ у Великој Британији Бранко Нешковић и његова супруга и синови, као и супруга и двоје дјеце бившег амбасадора у Њемачкој Жељка Јањетовића. И супруга бившег амбасадора БиХ у Бриселу и несуђеног министра за људска права и избјеглице БиХ Драшка Аћимовића на списку је особа које нису вратиле пасош.

Дипломатске пасоше нису вратили ни Тонка Крешић-Гагро, шефица кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића, као ни његов савјетник из тог периода Игор Планинић.

Највећи број оних који нису вратили пасоше су пензионисани службеници министарства спољних послова, а интересантно име на списку оних за које се наводи да нису вратили пасош, као и да није физички поништен је име Филипа Радонића, сина бивше амбасадорке БиХ у Македонији Лепе Бабић. Његово име је интересантно зато што је Бабићева, о чему је “Глас Српске” писао, средином јануара прошле године враћена са граничног прелаза Градишка преко кога је покушала да пређе са неважећим дипломатским пасошем који је била обавезна да врати у сједиште министарства након што јој је престала дипломатска дужност у Скопљу.

Јеринић

Градоначелник Добоја Борис Јеринић каже за “Глас Српске” да му није јасно одакле његово и име чланова његове породице на списку лица која нису вратила пасоше зато што је он то урадио прије више од шест мјесеци.

- Вратио сам дипломатске пасоше које смо имали на основу мог обављања дужности замјеника министра одбране. Није ми јасно одакле наша имена на том списку - каже Јеринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана