Западне силе и Сарајево гурају Српску из БиХ

Вељко Зељковић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Републику Српску од ФБиХ раздружују западне силе тиме што је практично истјерују из оквира Дејтонског мировног споразума, када јој систематски, једну по једну, гасе функције гарантоване Дејтонским мировним споразумом.

Истакао је ово бивши дипломата Владислав Јовановић коментаришући одлуку Владе Републике Српске о формирању радне групе која ће имати задатак да сачини приједлог споразума о мирном раздруживању Републике Српске и ФБиХ, а који би до краја јуна требало да буде сачињен и упућен на адресу другог ентитета. 

Према ријечима Јовановића, таквим поступањем западних сила према овом споразуму, као међународном уговору, “осиромашују се ентитети” у БиХ у смислу њихове суштине постојања. Он је указао да је главни разлог за доношење Дејтона заустављање рата и релаксирање односа између народа и два ентитета на начин да је свакоме обезбијеђена пуна, широка аутономија у самосталном животу и пословању у оквиру заједничке уније, ако би се тако могла назвати БиХ по Дејтонском споразуму.

Како каже, све се ради како би се то промијенило, јер је политички циљ западних сила да се хомогенизује БиХ и направи централизована земља у којој ће један народ доминирати. Напоменуо је да су то ствари које су неспојиве са Дејтонским мировним споразумом и неприхватљиве за Републику Српску и њен народ, који је прихватио Дејтонски споразум јер му је обезбјеђивао животни простор и комодитет у оквиру заједничке БиХ. 

- Кад то почне да се угрожава, и то на систематски начин, онда се јавља отпор и сумња да се иза тога крије нека друга зла намера, а то је да се Република Српска у суштини преведе у једну административну провинцију која ће бити без политичког живота и релативне самосталности коју јој гарантује мировни споразум - поручио је Јовановић додајући да се Шмит понаша као судија који свира у пиштаљку и одређује пенале, што је, како наводи, понашање које није пожељно.

Указује и да је улога високог представника међународне заједнице у БиХ одавно изгубила смисао постојања, поручујући да не може полуколонијални однос према БиХ да траје 30 година и да нема назнака краја. 

- То је превазиђена концепција постојања и регулисања живота у сувереној европској земљи, која не заслужује такав малолетнички третман западних сила и такозваних високих представника - рекао је Јовановић.

Савјетник предсједника Српске Марко Ромић каже да предложено мирно раздруживање није сецесија и једнострани акт, већ представља одговор на одсуство унутрашњег консензуса за заједнички живот. 

- То представља наставак мирног живота Српске и ФБиХ које дефинитивно више не могу заједно. Српска неће бити реметилачки фактор остацима дејтонске БиХ. Уколико сматрају да могу и треба да живе без нас, ми ћемо им то и омогућити - истакао је Ромић.

Како је додао, Српска је први пут од деведесетих година угрожена на најфлагрантнији и најдиректнији начин, појашњавајући да ту прије свега мисли на недавна дешавања у Генералној скупштини УН, гдје су противници Српске доживјели пораз, као и на покушаје одузимања надлежности Републици Српској.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић очекује да ће и Бошњаци коначно схватити да је боље да дође до мирног разлаза у БиХ него да се на силу одржава дубоко политички, географски, економски и безбједносно подијељена земља. 

- Како живјети са неким ко има болесну амбицију да нас понизи, уништи или потлачи, наметне кметовски статус, омаловажавајући нашу традицију, окривљујући, сплеткарећи и користећи се разним незаконитим средствима да обезвриједи све што је српско - запитао се Којић.

Најбоље рјешење

Према ријечима предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимира Којића, Иво Андрић је давно описао Босну као земљу мржње, а што се и данас потврђује. 

- Ако се цивилизовано разиђемо, онда нико никоме неће сметати и мржња ће спласнути. Економска сарадња и борба за изградњу бољег живота може бити мотив за позитивну развојну утакмицу међу будућим националним заједницама, односно новонасталим државама на простору садашње БиХ која оваква никоме не одговара - поручио је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана