Дио опозиције киван на Бореновића због подршке Станивуковићу

О. Тешић
Дио опозиције киван на Бореновића због подршке Станивуковићу

Иако је било извјесно да ће актуелни градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић добити подршку ПДП-а да уђе у трку за други мандат, званична кандидатура као да је изненадила дио опозиције.

Тако је лидер листе За правду и ред Небојша Вукановић коментаришући епилог вишемјесечне унутарстраначке борбе између првог човјека највећег града у Српској са једне, и његових партијских колега Игора Црнатка и Милка Грмуше, са друге стране, „осуо паљбу“ ка лидеру ПДП-а Браниславу Бореновићу.

Подсјећамо, друга по снази опозициона странка у Српској формирала је радну групу, која је бројала шест чланова, те Предсједништву странке требала предложити име канидата за градоначелника Бањалуке. Имајући у виду да је Станивуковића подржао Бореновић а Црнатка Грмуша, те да почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић није имао право гласа, избор је требала донијети Мира Пекић, посланик у Парламенту БиХ. Међутим, како сазнаје „Глас Српске“, она није могла „преломити“, те је одлука у потпуности пала на Предсједништво које је већински било за Станивуковића.

Вукановић у реакцији на поменуту одлуку није штедио ријечи док је критиковао Бореновића те је, између осталог, поручио како ће лидер ПДП-а због тога сносити посљедице.

- Овим је окончана борба двије фракције у ПДП-у, једне која је била на опозиционом курсу коју је предводио Црнадак и друге сарадње са СНСД-ом, коју су предводили Станивуковић и Бореновић. ПДП је дефинитивно, нажалост, скренуо улијево и постаје привјесак Милорада Додика и СНСД-а. Жао ми је Црнатка и других часних људи и искрених опозиционара у ПДП-у који су нажалост остали у мањини. Подршком Драшку, Бореновић се вратио на фабричка подешавања, у 2006. годину када је био министар омладине, породице и спорта у Влади Милорада Додика – поручио је Вукановић.

Имајући у виду да се Црнадак и Грмуша нису појавили на конференцији за медије која је услиједила након избора кандидата, почело се спекулисати и о њиховом даљем политичком ангажману и да ли ће он бити у оквиру ПДП-а.

- Црнадак и Грмуша нису са нама на конференцији за новинаре зато што су отишли да заузму мјесто у ресторану гдје ћемо сви заједно на ручак - рекао је Бореновић, алудирајући на то да партији коју води не пријете нови ломови, сличним оним док је странку напуштала Јелена Тривић.

Међутим, убрзо након тога огласио се на друштвеној мрежи „Х“ и сам Грмуша, који није крио незадовољство епилогом гласања.

- Не мијења се ништа и никад неће. Бањалука и Република Српска показаће ускоро кичму коју су династије помислиле да су сломиле. Никаквог сликања, никаквог дружења, никаквог ждерања и никакве сарадње са њима и њиховим пијунима неће бити што се мене тиче – написао је Грмуша, док се Црнадак није оглашавао.

Имајући у виду да је Станивуковић ПДП-ов избор, сада је и више него извјесно да ће Бањалучани на гласачким листићима имати најмање три кандидата. Поред актуелног градоначелника, кандидати ће бити и доктор Никола Шобот, испред СНСД-а, те Јелена Тривић, испред Народног фронта, странке чији је лидер.

Уколико се опозиција не договори око једног имена, отворену могућност за властите кандидате оставили су СДС те листа За правду и ред Небојше Вукановића. У неколико наврата кандидатуре су спомињали и СДП те Демос.

Састанак опозиције

У четвртак, 11. априла, најављен је састанак четири опозиционе странке, СДС-а, ПДП-а, Народног фронта и листе За правду и ред, на којем ће се разговарати о кандидатима и ко ће коме дати подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана