Димитријевић: Међународна заједница покушава кроз судске процесе да обезглави Српску

Срна
Димитријевић: Међународна заједница покушава кроз судске процесе да обезглави Српску

БАЊАЛУКА - Међународна заједница покушава кроз судске процесе који су политички мотивисани да са политичке сцене склони важне људе и обезглави Републику Српску, а притисак те исте заједнице далеко је перфиднији него прије 20 година, оцијенио је историчар Бојан Димитријевић.

Димитријевић је указао да је то видљиво у судском процесу који се води пред Судом БиХ против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића.

Он је у седмој епизоди подкаста "Граница постоји" рекао да је присуство међународне заједнице у БиХ један елемент колонизаторства како год то рогобатно звучало.

Димитријевић је упозорио да сарајевска политичка чаршија жели унитарну БиХ и то умотава у неку причу о демократији или кроз нека законска рјешења.

"Додик је препознат као лик који управо заступа отпор Републике Српске и рачуна се, ако се он сломи, да ће се онда и притисак остварити и да ће се у изналажење неких далеко скромнијих политичара, скромних капацитета, можда промијенити ствар у њихову корист", рекао је Димитријевић.

Судски процес против некога ко је препознт као лидер Српске, каже Димитријевић, је врло тешка ствар.

Он вјерује да ће Додик издржати све што треба да издржи и да ће остати на челу српског народа на добробит Српске и очувања њених уставних и националних капацитета.

"Чињеница је да је ту једна јака личност као што је Милорад Додик и његова личност чини ми се да симболизује тај отпор међународној заједници и даје једну виталност тој борби за очување Републике Српске", оцијенио је Димитријевић.

Он је упозорио да је притисак међународне заједнице, односно Кристијана Шмита који се лажно представља као високи представник у БиХ, кроз законске одредбе далеко перфиднији него прије 20 година.

"Сада имате ове његове законске уредбе када вас могу оптужити и протјерати и за некакав вербални деликт. Ми смо се у оној старој Југославији борили против оног члана 133 који је био вербални деликт против Тита и државе, е сада међународна заједница у БиХ уводи нешто што је био рецидив комунизма. Нешто што смо вјеровали да смо оставили за нама", упозорио је Димитријевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана