Дилеме нема: Спонзори резолуције спремају ревизију Дејтона

Вељко Зељковић
Дилеме нема: Спонзори резолуције спремају ревизију Дејтона

БАЊАЛУКА - Спонзори резолуције о Сребреници, одбијањем да у коначни текст овог документа уврсте и други црногорски амандман, а који говори о неповредивости Општег оквирног споразума за мир у БиХ у свим његовим одредбама, још једном су открили које су им стварне намјере, односно мотиви и циљеви, а то је стварање унитарне БиХ.

Указују на ово саговорници “Гласа Српске” коментаришући нову политичку игру идејних твораца и аутора овог документа, да прихвате први, али не и други црногорски амандан. Коначним текстом резолуције у начелу је прихваћен први амандман, али не и други који је у потпуности измијењен. Први говори о томе да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, вјерској или другој групи или заједници у цјелини. Други, који је говорио о неповредивости Дејтонског споразума, одбачен је, односно измијењен у потпуности реченицом у којој се “позива на јединство у различитости у БиХ”. Према ријечима политиколога Филипа Матића, и то што су накнадно  објавили поједини федерални медији, како је на овај начин избјегнут сценарио у ком би Уједињене нације потврдиле вјечност, односно непромјенљивост Дејтонског споразума, открива прљаву политичку игру ове дружине. Како каже, резолуција о Сребреници је само један од шрафова у машинерији западног свијета која уз помоћ бошњачких политичких елита жели да направи унитарну БиХ.

- И то што су одбили, односно промијенили овај други амандман, много говори о тим њиховим плановима и намјерама. То је једна, да тако кажем, намазана, али и провидна политика заговорника усвајања овог документа. Показали су да желе укинути Дејтонски споразум или га ревидирати тако што ће из уставног уређења бити елиминисана Република Српска у садашњем облику. Причом како ова резолуција не значи колективну, већ само индивидуалну одговорност жели се замаглити та опасна и подмукла игра. О тим плановима најбоље свједоче и поруке појединих бошњачких лобиста, међу којима је и некадашњи савјетник Алије Изетбеговића и професор са Харварда Френсис Бојл који је недавно поручио како ову резолуцију треба искористити за укидање Републике Српске - каже Матић.

Сматра да је све ово велики аларм за све Србе, како у Републици Српској, тако и Србији, јер се ради о директној објави политичког рата против српског народа, у ком би се по Српској ударало из свих расположивих, дозвољених и недозвољених артиљеријских оруђа. 

Према ријечима правника Огњена Тадића, како је и због чега одбијено да у коначну верзију ове резолуције буде увршћен и други амандман, одговор на то питање треба да пружи Влада Црне Горе, јер након те чињенице њој би ваљда требало да буде јасно какву резолуцију је покушала да поправи и за шта ће гласати.

- Што се нас из Српске тиче, нека пишу шта год хоће, јер свега и свачега смо се до сада нагледали када су у питању странци и политичко Сарајево, али је понижавајуће за организацију Уједињених нација да трпи такве злоупотребе и терор појединих сила. Ако уз све ратове и кризе који у свијету трају у овом вијеку УН и даље морају да ћуте о тим злочинима и да тобож немају другог посла до тога да поново осуђују оно што је учињено у прошлом вијеку и до сада више пута осуђено, онда нека се распусте, јер је очито да нису достојне Повеље УН због чијег поштовања су основане -поручио је Тадић.

Препоруке Бијелој кући

“Вилсон” центар из САД је још у новембру 2020. урадио препоруке за Бијелу кућу шта би она требало да уради у случају БиХ. Аутори ове студије су истакли да је неопходно извршити промјене Дејтонског споразума које би водиле централизацији БиХ. Да би то и било остварено, сугерисано је да се високим представницима омогући веће коришћење бонских овлашћења, али и појачају снаге ЕУФОР-а. Међу потписницима овог документа били су Данијел Сервер, познати бошњачки лобиста, али и Данијел Хамилтон, који је једном приликом био међу почасним гостима бошњачког скупа у Бечу. Интересантно, тада су у првим редовима сједили и бивши високи представници Волфанг Петрич и Валентин Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана