Дијаспора једногласно уз државно руководство и српски народ на Косову и Метохији

Tanjug
Дијаспора једногласно уз државно руководство и српски народ на Косову и Метохији

БЕОГРАД - Представници релевантних удружења и организација које окупљају Србе у региону, Европи и широм свијета усвојили су данас, као учесници дводневне манифестације „Јединство и снага - Србија“, закључке и смјернице за даље јачање веза матичне државе и сународника у расијању.

Манифестација је у Народној скупштини, а у организацији Кабинета министра задуженог за односе са дијаспором Ђорђа Милићевића, окупила 250 удружења и организација од Републике Српске до Конга.  

Милићевић је истакао да је поносан што су учесници послали поруку да без обзира гдје живјели и радили и који пасош носили, њихова држава јесте Србија.  

„А ја вам обећавам - ваша држава ће увијек бити уз вас! Живјела Србија! Да будемо јединствени гдје год били“, закључио је Милићевић.  

Срби из расијања истакли су да пружају апсолутну и безрезервну подршку државним руководствима Србије и Републике Српске у спровођењу одлука „Све српског сабора“ и при том дали једногласну подршку нашем народу на Косову и Метохији, осудивши терор који приштински режим спроводи над српским народом.  

Сви представници српске дијаспоре обавезали су се да ће у земљама у којима живе радити на пласирању истине и свједочити о злочинима над српским народом на Косову и Метохији.  

Истовремено ће се залагати да се обезбиједи мир, безбједност и право на личну својину за Србе и све друге угњетене националне заједнице на територији под привременом контролом власти у Приштини.  

Свака удруга и појединац ће у складу са својим могућностима помагати нашим сународницима на Косову и Метохији.  

„Српски језик, ћирилично писмо, наша историја, култура и традиција су симболи нашег народа. Уколико тих симбола нема, нема ни нашег народа гдје год се он географски налазио. Уколико заборавимо своју историју, изгубићемо и своју будућност. Стога, као приоритет истичемо значај ових симбола и обавезујемо се да ћемо радити на њиховом очувању и промовисању гдје год живјели“, истакнуто је у закључцима скупа.  

Учесници додају да су сагласни да је у периоду изазова, искушења и највећих притисака, најважније национално јединство.  

„Сви заједно ћемо радити на превазилажењу подјела и јачању јединства међу нашим сународницима гдје год они живјели. Наш заједнички именилац је Србија, наша тробојка симбол је нашег јединства. Истичемо неопходност јединственог приступа у извјештавању о кључним националним и државним питањима у свим медијима на српском језику“.  

Окупљени су се сложили да је Србија економски јака и стабилна, те да може да обезбиједи сувереност и независност, да сачува наш народ у региону и буде гарант мира, стабилности и напретка за сваког нашег грађанина.  

„Стога апсолутно подржавамо све активности усмјерене на привредни развој, убрзану модернизацију и развој инфраструктуре у Србији, првенствено план 'Скок у будућност - Србија 2027', као и све друге пројекте који воде Србију у заједницу најразвијенијих земаља Европе и свијета“, наведено је у закључцима за које су гласали сви учесници сабора дијаспоре.  

Истакнута је и неопходност јачања патриотског духа и осјећаја припадности међу младима, како у матичној држави, тако и у расијању.  

„Сматрамо да је пројекат тематских љетних кампова који се већ другу годину заредом у организацији Кабинета министра задуженог за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором један од најбољих механизама за остварење овог циља. Сагласни смо да ови кампови постану традиционални и обавезујемо се да ћемо учинити све што је у нашој моћи да сваке наредне године што више младих из расијања учествује у овим камповима у Србији. Културно-умјетничка друштва, српске допунске школе и културни центри у иностранству, као и спортска друштва, јесу нека од најважнијих мјеста у којима се чува и јача наш национални идентитет. Неопходно је да кровни савези у свакој држави одреде приоритете у овим областима и да са конкретним пројектима конкуришу код институција матичне државе која ће им пружити помоћ“, пише у усвојеним закључцима.  

Манифестација „Јединство и снага - Србија“ је увод у мјесец обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у дијаспори.  

Удружења и организације Срба у сарадњи са Дипломатско-конзуларним представништвима током септембра мјесеца обиљежиће овај празник српског јединства манифестацијама на више локација широм Европе.  

Централна прослава празника у дијаспори биће одржана 15. септембра у простору Генералног конзулата у Минхену, уз присуство више хиљада наших сународника.  

На манифестацији „Јединство и снага - Србија“ говорили су изасланик предсједника Републике Србије Александра Вучића, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, као и изасланик патријарха Порфирија владика новобрдски Иларион.  

Поред потпредсједника Владе Србије Александра Вулина, који је говорио у уводном излагању, на панелима су са учесницима разговарали и министарка науке Јелена Беговић, министарка просвјете Славица Ђукић Дејановић, министар културе Никола Селаковић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.  

На питања учесника одговарали су и представници министарства привреде, финансија, спољних послова, а присутна је била и предсједница Народне скупштине Ана Брнабић.  

Скуп су увеличали и потпредсједник Владе Сјеверне Македоније Иван Стоилковић и министар у Влади Републике Српске Златан Клокић.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана