Диана Кајмаковић суспендована са позиције државног тужиоца

Срна
Диана Кајмаковић суспендована са позиције државног тужиоца

САРАЈЕВО - Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ донијела је одлуку којом се Диана Кајмаковић удаљава од вршења дужности замјеника главног тужиоца и тужиоца Тужилаштва БиХ.

Одлучујући по захтјеву Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТВ-а БиХ за привремено удаљење од вршења дужности замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Првостепена дисциплинска комисија донијела је одлуку којом се Диана Кајмаковић удаљава од вршења дужности замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ, од дана доношења одлуке 31.10.2022. године, па до правоснажног окончања дисциплинског поступка покренутог дисциплинском тужбом Канцеларије дисциплинског тужиоца од 21.10.2022. године.

Дисциплинска комисија ВСТВ-а БиХ се, приликом доношења одлуке, руководила чињеницом да су остварени законом предвиђени услови из члана 77. тачке (ц) и (д) Закона о ВСТВ-у БиХ за дискреционо привремено удаљење, из разлога што је поднесена дисциплинска тужба са приједлогом да се тужена огласи одговорном и разријеши са дужности замјеника главног тужиоца и тужиоца Тужилаштва БиХ, за радње које су обзиром на руководну функцију коју обавља, такве природе да се одговорност тужене не би на правилан и објективан начин могла утврдити без удаљења тужене од вршења дужности у Тужилаштву БиХ током дисциплинског поступка.

Будући да тужена врши дужност замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а БиХ сматра да вођење дисциплинског поступка, уз истовремено обављање руководне дужности, угрожава кредибилитет наведене правосудне институције те да је у циљу објективног и вјеродостојног утврђивања свих релевантних чињеница и околности конкретног случаја, а посебно због интереса јавности и обезбјеђења правичног дисциплинског поступка, оправдано да се Диана Кајмаковић, замјеник главног тужиоца Тужилаштва БиХ привремено удаљи од вршења дужности до правоснажног окончања дисциплинског поступка.

Овом одлуком Првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а БиХ ни на који начин не прејудицира нити може утицати на исход овог дисциплинског поступка.

Жалба не одгађа извршење одлуке о привременом удаљавању.

Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а раније је покренула дисциплинску истрагу против тужиоца Тужилаштва БиХ Диане Кајмаковић, након што је Тужилаштво БиХ главном дисциплинском тужиоцу Алени Курспахић доставило документацију која се односи на Кајмаковићеву.

Истрага је покренута након што су 26. септембра САД увеле санкције Кајмаковићевој уз објашњење да је сматрају одговорном за корупцију или саучесништво у корупцији, те "поткопавање демократских процеса или институција на западном Балкану".

Тужба је поднесена због сљедећих дисциплинских прекршаја, прописаних чланом 57. Закона о ВСТВ:

- Кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе

- Мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструирања или потцјењивања њихових активности

- Понашање у суду или тужилаштву и изван суда или тужилаштва које штети угледу тужилачке функције
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана