Детаљи акције у Градишци: Жандармерија претресала кућу осумњиченог, ево шта је све пронађено

Небојша Томашевић
Детаљи акције у Градишци: Жандармерија претресала кућу осумњиченог, ево шта је све пронађено

ГРАДИШКА – Током акције "Галерија" у којој је у Градишци ухапшено десет особа због шверца наркотицима заплијењено је око 28 грама кокаина и и 400 грама спида, као и таблете екстази, саопштено је из полиције.

Према незваничним информацијама, међу ухапшенима су Саша Липовац из Градишке, човјек са богатим криминалним досијеом који је због ратног злочина одлежао десет година у затвору, превозник Данијел Тодоровић, те професор физичког васпитања у двије основне школе Александар Грандић.

Јединица Жандармерије МУП-а Републике Српске ушла је у кућу осумњиченог Липовца  у насељу Сењак, Градишци, који је након тога и ухапшен. Припадници Жандармерије, како се чује на снимку, који су објавили медији у Српској, након уласка у објекат вичу „полиција, полиција, дигни руке“, након чега је Липовац, затечен на спавању, легао на под.

Према незваничним информацијама у селу Машићи полиција  претреса халу, камионске цистерне и другу имовину коју је користио Тодоровић.

Из Полицијске управе Градишка саопштено је да су ухапшени С.Л, С.Д, М.Р, О.Ш, Д.Т, Н.Ј, Ј.К, А.Г, Н.Ђ, и М.Г. сви из Градишке.

У полицији кажу да је на основу наредбе Окружног суда у Бањалуци, извршен претрес кућа и пратећих објеката на више локација на подручју града Градишка које користе осумњичени, као и путничких возила у њиховом власништву.

-Том приликом пронађене су и одузете опојне дроге које својим изгледом асоцирају на опојне дроге кокаин (27,78 гр), спид (400,50 гр), одређена количина таблета екстази и МДМ, као и сканка, ватрено оружје, провалнички професионални алат, те одређена количина новца као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку –наводи се у саопштењу.

Додаје се да се ухапшена лица сумњиче да су починили кривична дјела неовлаштена производња и промет опојних дрога и омогућавање уживања опојних дрога те ће након завршене криминалистичке обраде бити спроведена у Окружно јавно тужилаштво Бањалука на даље поступање.

Саговорник „Гласа“ каже да још није познато да ли су били организована група.

Акцију "Галерија" извели су Полицијски службеници Полицијске управе Градишка у сарадњи са Управом за организовани и тешки криминалитет, Полицијском управом Бања Лука и Јединицом жандармерије МУП-а Српске. Акција је изведена  под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Извор близак истрази је рекао да је акција  "Галерија"  резултат вишемјесечног рада полиције, а осумњиченима се на терет ставља да су се дужи временски период бавили трговином наркотика.

Поједини осумњичени који су обухваћени акцијом су познати од раније по чињењу кривичних дјела. Грандић је крајем априла ове године ухапшен у акцији ПУ Градишка због посједовања 400 грама "спида", мање количине марихуане, те таблета екстазија. Липовац је 2011. године правоснажно осуђен на десет година затвора због ратног злочина над Бошњацима у селу Лисковац код Градишке у августу 1993. године. У првостепеном поступку је ослобођен кривице, али се није појавио пред Врховним судом Републике Српске након чега је ухапшен у Грузији и изручен у БиХ. У поновљеном суђењу изречена му је осуђујућа пресуда.

Липовац је помињан и у афери "Азербејџан" у вези са трговином људима, односно израбљивањем радника из БиХ. Хапшен је и у акцији "Маглић" усмјереној на откривање бројних незаконитости у КПЗ Фоча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана