Детаљ с рочиста ухапшенима у акцији "Шакал": Ко је продавао веће количине кокаина у БиХ, вођа групе у бијегу

Г.С.
Детаљ с рочиста ухапшенима у акцији "Шакал": Ко је продавао веће количине кокаина у БиХ, вођа групе у бијегу

САРАЈЕВО - Пред судијом Суда БиХ Гораном Радевићем данас је разматран приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора Кемалу Букви и Зорану Бухаћу из Сарајева, те Саши Караџићу и Жељку Дангубићу из Сокоца, а који су ухапшени у акцији МУП-а РС и МУП-а КС кодног назива "Шакал".

Осумњичени су под истрагом због постојања основане сумње да су починили осумњичени Кемал Буква, Зоран Бухаћ и Караџић Саша, кривично дјело организовани криминал, а осумњичени Саша Караџић и Жељко Дангубић и кривично дјело помоћ починиоцу послије учињеног.

Милиони се прали у БиХ

Образлажући приједлог за притвор државни тужилац Дубравко Чампара је казао да су осумњичени дио организоване криминалне групе чији је вођа Огњан Орашанин Орас из Сокоца за којим ће бити расписана потјерница.

Група се бавила међународном трговином кокаина. Одржавали су контакте са криминогеним особама из сусједних земаља, углавном са "шкаљарским кланом" из Црне Горе, па су тако континуирано, у намјери стицања противправне имовинске користи, претходно комуницирајући путем заштићених и криптованих апликација Скај и Аном, договорили неовлаштени промет већих количина кокаина који је кријумчарен са подручја Јужне Америке у Низоземску, а потом преко Хрватске долазио и у БиХ.

Чланови ове групе имају међународне сараднике у Белгији, Хрватској, Србији и Црној Гори.

Новац стечен од продаје опојне дроге стављали су у легалне токове купујући некретнине, скупоцјена возила и друге вриједности, те на тај начин скривали трагове извршења кривичних дјела. Ријеч је о милионским износима новца који се прао између осталог и у БиХ. Њихови чланови само у Сарајеву су имали бројне некретнина, те бројне апармане на околним планинама.

Тужилац је навео да је поднесен извјештај против 19 чланова ове групе, међу којима су три организатора и 16 чланова. Група је на дроги зарађивала огроман новац, те је само у једном моменту за нешто више од мјесец 1. 200.000 евра отишло из Сарајева за Белгију како би се плаћао кокаин. Тужилац је нагласио да ће против ове групе бити проширена истрага за недозвољену трговину оружјем.

Дрогу куповали од Орашанина

Орашанин је, навео је Чампара, један период на Сокоцу крио особу која је ликвидирала осуобу и супростављеног "какавчког клана". Навео је да је МУП РС запримио све информације о особу која је покушала да да ликвидира Орашанина. Њему је подметнут експлозив под аутомобил, али је његова ликвидација пропала, јер је његов члан и особни возач осумњичени Саша Караџић пронашао експлозив.

Тужилац је навео да је да је Кемал Буква од Орашанина купио килограм кокаина за 36.000 евра, а за исту цијену је килограм купио и Бухач.

Група је од 2019. до данас несметано дјеловала на подручју Европе и БиХ.

Чампара је нарочито нагласио да би истрага била угрожена пуштењем на слободу осумњичених, те да су угрожени животи људи који сарађују с Тужилаштвом БиХ.

Адвокати четворице осумњичених, Ријад Капо, Сенад Крехо и Вељко Ћивша детаљно су образложили разлоге због којих су затражили да се приједлог одбије, а осумњиченима евентуално да се одреди кућни притвор и друге мјере забране.

Осумњичени су истакли да нису имали апликацију Скај ни криптовани телефом. Такође су истакли да не познају никога од осумњичених и да не припадају никаквој организираној групи. Адвокати су истакли и њихову некажњаваност.

Судија Радевић ће накнадно донијети одлуку, преноси Аваз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана