Деспот Ковачевић, доцент на Факултету политичких наука у Београду: Избори показали да у Србији постоје три блока

Вељко Зељковић
Деспот Ковачевић, доцент на Факултету политичких наука у Београду: Избори показали да у Србији постоје три блока

Успјех листе професора Бранимира Несторовића на парламентарним, али и изборима за град Београд, заснован је на реалности политичког живота и потпуно паралелним каналима информисања грађана Србије. Резултат ове листе јесте изненађење, али се дубока поларизација друштва са свеопштим неповјерењем у традиционалне медије и, генерално, политичке институције, показала и на овим изборима.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду Деспот Ковачевић анализирајући резултате недјељних избора одржаних у Србији.

- Ови трендови су глобална појава и нису везани само за Србију. Реч је о публици која се информише на друштвеним мрежама и различитим каналима комуникације, али и у емисијама које дају потпуно другачију слику о ономе што чују у званичним, мејнстрим медијима, посебно о рату у Украјини. У свету дезинформација, постистине и спиновања вести дошло се до свеопштег неповерења у процесе. Србија је део тог феномена, а бирачи се информишу на различите начине и питање је у шта верују. Не треба заборавити да је Несторовић на изборима 2022. године подржао листу “Двери” и очигледно им дао подстицај да буду парламентарна партија у прошлом сазиву. Погодна околност за ову листу била је и пропаст преговора “деснице” око уједињења, а после тога је уследио и очигледан пад подршке неким партијама и покретима - истакао је Ковачевић.

У наставку овог разговора он је појаснио зашто сматра да су ови избори показали да је Србија блоковско политички подијељена земља, осврнуо се и на резултате опозиције, суноврат деснице, лош резултат Социјалистичке партије, али је изнио и своје виђење ко је коме “украо” гласове.  

ГЛАС: Како бисте у глобалу оцијенили протекле изборе у Србији и њихове резултате?

КОВАЧЕВИЋ: Изборе можемо оцењивати на различите начине - са становишта правилности и законитости, са становишта изборне кампање, изборних резултата, демократичности и слично. Када је реч о резултатима, и овог пута се потврдила подела бирача у Србији на три блока: бирачи власти, бирачи грађанске и бирачи националне, десне опозиције. Највећа борба за бираче се одвија унутар блокова, док су преливања између блокова мања, а примера ради, између блока власти и блока грађанске опозиције су најмање могућа. Са становишта успеха листа видели смо да је коалиција око Српске напредне странке успела да поврати своју подршку, али и да је на другом политичком полу дошло до укрупњавања и први пут да владајућа партија има опонента који има резултат да може бити јака опозициона снага.

ГЛАС: Коалиција “Србија против насиља” освојила је 23,6 одсто гласова иако су многи процјењивали да би могли имати и више. Да ли они могу бити задовољни овим резултатом, те да ли се може рећи да су млади људи опет апстинирали?

КОВАЧЕВИЋ: Ми немамо податке ко је гласао према старосној доби, али свакако да делује да су се поновиле правилности са ранијих избора, да са више година иде и већа излазност. Коалиција “Србија против насиља” је остварила бољи резултат него што су ове партије и коалиције имале на изборима 2022. године. То свакако није довољно да се угрози владајућа коалиција, али је добар потенцијал за даљи раст и развој уколико буду искористили шансу. До сада су се укрупњавања опозиције завршавала брзим поделама након избора и пропашћу договора, али ово је сад нова шанса уз све околности које оптерећују и онемогућавају опозиционо деловање у Србији.

ГЛАС: Једна од карактеристика ових избора јесте и својеврсни дебакл деснице и лош изборни резултат социјалиста. Ко је коме на овим изборима успио “украсти” дио бирачког тијела?

КОВАЧЕВИЋ: Постизборне сондаже ће показати да ли заиста има истине у тврдњама да је бирачко тело “Двери” и “Заветника” отишло ка листи господина Несторовића, а да је бирачко тело Социјалистичке партије отишло ка или се вратило СНС коалицији. Ове промене потврђују тезу о три блока бирача са почетка разговора. Оно што може ипак бити утеха за Социјалистичку партију је да су у референдумској атмосфери коју је произвела ова кампања око рада и политике председника Србије Александра Вучића остали релевантан актер и незаобилазан фактор у формирању власти у Београду, што ће, претпостављамо, сачувати односе у владајућој коалицији на нивоу Републике и покрајине.

ГЛАС: Како би могла изгледати нова скупштинска већина, те ко би могао бити нови премијер? Многи спомињу име Милоша Вучевића.

КОВАЧЕВИЋ: Победничка коалиција око Српске напредне странке ће очигледно имати премијера јер не постоји потреба да са било ким праве постизборну коалицију. Опет, мислим да је свакако политички мудро уз себе имати лојалне партнере из реда националних мањина и коалицију око Социјалистичке партије. Верујем да ће се наставити овакав аранжман иако је у кампањи било занимљиво пратити турбуленције у односу Српске народне странке и Социјалистичке партије. Ипак, СПС је од почетка део владајуће коалиције и значајно је допринео победи Александра Вучића на председничким изборима 2022. године.

ГЛАС: Једина дилема, како ствари стоје, јесте ко ће успјети да обезбиједи већину у Београду. За сада је једна пат-позиција, поготово због изјава Несторовића да се неће приклонити ни једној од страна. Очекујете ли да он остане досљедан, те да ли су најреалнији неки нови избори?

КОВАЧЕВИЋ: Постоји неколико сценарија за разрешење ситуације у Београду. Мислим да Српска напредна странка има ситуацију да направи владајућу већину и у главном граду, али да ће стратешки одлучивати о томе.

У наредним данима и месецима ће се ситуација искристалисати и видећемо који ће облик договора бити направљен, али не треба искључити ни опцију нових избора у главном граду, јер нам свакако на пролеће следе избори у великом броју локалних самоуправа у Србији па и у градским општинама на територији града Београда. Тешко је просуђивати који ће потези бити повучени, али ће Српска напредна странка сигурно уложити максималне капацитете да потпуно исконтролише ситуацију и направи власт у главном граду све до ЕЏПО 2027. који се управо одржава у Београду и који ће очигледно бити кључна инвестициона тема власти у наредним година.

Губитници

ГЛАС: Да ли ови избори представљају крај политичких каријера Војислава Шешеља, Вука Јеремића, Бориса Тадића и Саше Радуловића?

КОВАЧЕВИЋ: Крај ће представљати само ако они одлуче да је заиста крај. Било би политички одговорно да се повуку, али све је ствар личне одлуке. Шешељ је већ и после 2022. године и избора који су тада одржани препустио странку сину, али то не значи да није наставио да гостује и делује политички. Свакако су изборни резултати порука Шешељу, Тадићу, Радуловићу, Јеремићу и многим другим политичарима да су изгубили подршку грађана и да више не представљају релевантну политичку снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана