Десетогодишњи егзодус из бањалучког СДС-а: Такве ударце не би издржала ни КП Кине

Огњен Тешић
Десетогодишњи егзодус из бањалучког СДС-а: Такве ударце не би издржала ни КП Кине

БАЊАЛУКА - Сви СДС-ови посланици и делегати на нивоу Републике Српске и БиХ те одборници у локалној скупштини, који су мандате освојили у посљедњих десет година, а да пребивалиште имају у Бањалуци, напустили су највећу опозициону странку у Српској.

Овај, готово невјероватан податак, употпунио је у четвртак Милан Радовић, потписавши исписницу из СДС-овог чланства, иако је прошле године освојио посланички мандат, водио неко вријеме бањалучки одбор, а бивши страначки лидер, Мирко Шаровић, промовисао га је у другог човјека партије, функцијом замјеника предсједника. До оваквог расплета дошло је након што је актуелни лидер СДС-а, Милан Миличевић јавно критиковао Радовића јер ове године ниједном није дошао на сједницу републичког парламента.

- Разочаравајуће и дегутантно јесте то што Радовић не долази на сједнице Народне скупштине Републике Српске. Покушао сам у неколико наврата остварити контакт са њим, али нисам успио. То нису успјели ни други. Уколико неко не долази на сједнице из мјесеца у мјесец, било би морално да барем врати мандат - рекао је Миличевић.

Радовић је најавио да ће вратити мандат и поручио како се повлачи из политике те додао да ће се посветити приватном бизнису и породичним обавезама.

Ово је, међутим, само један у низу одлазака бањалучких високих функционера из СДС-а. Претходно је то учинио бивши посланик у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић, управо због сукоба са Радовићем и врхом странке те политичку каријеру наставио у Социјалистичкој партији. Ненад Стевандић освојио је мандат у републичком парламенту са листе СДС-а 2014, исте године када је Огњен Тадић, тадашњи страначки колега, именован за делегата у Дому народа БиХ. Први је највећу опозициону партију напустио 2015. те основао Уједињену Српску, док је други 2017. формирао Народну странку, која се касније “утопила” у ДНС. Недељко Милаковић, који је средином 2018, као народни посланик, прешао из СП-а у СДС, задржао се у новој партији око шест мјесеци те, такође, затражио исписницу. На локалном нивоу није било ништа боље по СДС. На изборима 2016. освојили су три мандата, али су странку напустили годину дана касније Предраг Вулин и Љубо Нинковић. Први је тренутно у ДЕМОС-у, а други у СНСД-у. Александар Петковић завршио је тадашњи мандат као одборник СДС-а те био једини који је у име поменуте странке обезбиједио мандат 2020. године, али их је напустио почетком ове године. Недавно је приступио ДНС-у.

Након изласка Петковића и Радовића највећа опозициона странка у Српској више нема нити једног одборника у градској скупштини нити посланика у републичком парламенту из Бањалуке. Политички аналитичар Небојша Тојагић за “Глас Српске” каже да се зачеци инфраструктуре СДС-а по бањалучким мјесним заједницама и бирачким одборима пречесто руше као “кула од карата” те да је тешко на сваке двије године радити, како каже, Сизифов посао.

- Такви ударци и такав одлив чланства, па чак и комплетних мјесних одбора, утицао би на резултате Комунистичке партије Кине у Пекингу, а већ пољуљани СДС је готово уништен у главном граду Републике Српске - закључио је наш саговорник.

Како убиједити бираче

Небојша Тојагић каже да је велико питање има ли бањалучки СДС снаге да, по ко зна који пут, гради нову инфраструктуру са неким новим људима и старим проблемима који се “таложе под тепихом”.

- Централно питање које је сада пред њима јесте како након толико кандидата, који су са или без мандата напустили СДС, поново убиједити бираче и симпатизере да нови кандидати на изборима неће учинити исто што и велика већина њихових претходника, а то је побјећи што даље од странке на чијој се листи налазе - каже Тојагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана