Десетине исламских терориста ушло у ЕУ као тражиоци азила

Срна
Десетине исламских терориста ушло у ЕУ као тражиоци азила

БЕРЛИН - НЈемачке обавјештајне службе и агенције за спровођење закона вјерују да су десетине исламистичких радикала ушле у Њемачку и сусједне земље претварајући се да су избјеглице како би извршиле терористичке нападе на територији ЕУ, објавио је данас њемачки магазин “Фокус”, позивајући се на изворе.

Ови радикали стигли су у НЈемачку, Аустрију и Холандију као тражиоци азила углавном са Блиског истока и централне Азије, планирајући да изврше нападе, наводи лист и додаје да су власти НЈемачке покренуле истрагу.

“То је стара пјесма. Прије преласка границе уништавају лична документа, наведу неку земљу поријекла и онда траже азил под измишљеним именом. Како да знамо да ли је могући терориста испред нас”, рекао је неименовани представник државне безбједности.

У Њемачкој је евидентирано око 1.750 појединаца који имају “исламистички терористички потенцијал”, процјењује њемачки савезни завод за заштиту Устава, пише лист.

Десетине исламистичких радикала такође су ушле у Аустрију, наводи лист, позивајући се на Управу за државну безбједност и обавјештајне послове Аустрије.

Страхује се да су недавне тензије између Израела и Палестине на Блиском истоку довеле до радикализације миграната који долазе из тог региона, пише “Фокус”.

„Недавни немири између Израелаца и Палестинаца на Блиском истоку могли би да охрабре екстремистичке криминалце овдје у Европи да почине терористичка дјела", рекао је за Фокус портпарол њемачке савезне полиције.

Према њемачком Савезном уреду за заштиту устава, тренутно у земљи има 1.750 људи који се сматрају носиоцима потенцијално опасних терористичких идеја.

Портпарол министарства је рекао: "Пријетња коју представља исламизам и даље је велика. Терористички напади исламиста се могу очекивати сваког дана у Њемачкој. Стога су безбједносне агенције веома будне и пажљиво прате личности које представљају пријетњу."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана