Десет локалних заједница окренуло плочу

Ведрана Кулага Симић
Десет локалних заједница окренуло плочу

БАЊАЛУКА - Бирачи у десет локалних заједница у Републици Српској промијенили су политички став на овогодишњим општим изборима и већински подржали кандидата за предсједника оних странака које су на тим истим адресама прије четири године уписале изборни пораз.

У трци за предсједника, односно потпредсједника Републике, учествовао је 31 кандидат. Највећа борба је, као и у ранијим изборним циклусима, вођена, а још није завршена, између кандидата иза којих су стали владајући блок и опозиција.

Кључни ривали на општим изборима 2018. били су Жељка Цвијановић, као кадар СНСД-а и странака из владајуће коалиције, те Вукота Говедарица као функционер СДС-а, односно кандидат опозиционог Савеза за промјене. Ове године, 2. октобра, у тим најважнијим улогама су се нашли Милорад Додик (СНСД) и Јелена Тривић (ПДП).

Према прелиминарним подацима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, Додик има предност од око 30.000 гласова, а анализа стања у општинама и градовима у Српској, укључујући и резултат у Брчко дистрикту, показује да је Тривићеву побиједио у укупно 46 локалних заједница. Исти резултат је, с друге стране, уписала и Цвијановићева прије четири године, из чега се види да су кандидати опозиције Тривићева и Говедарица у оба изборна циклуса однијели побједу, према тренутним показатељима за овогодишње изборе, у 19 општина и градова.

СНСД преузео од опозиције:

* Добој

* Вукосавље

* Доњи Жабар

* Хан Пијесак

* Соколац  

Опозиција преузела од СНСД-а:

* Прњавор

* Теслић

* Дервента

* Осмаци

* Милићи

Занимљиво је, међутим, да је Додик ове године побиједио у пет средина гдје је прије четири године на општим изборима побједу однио Говедарица, али је истом мјером узвратила и Тривићева. Она је, наиме, побиједила Додика на пет адреса гдје је 2018. године Цвијановићева била боља од Говедарице.

- Додик је као кандидат СНСД-а побиједио у Добоју, Вукосављу, Доњем Жабару, Хан Пијеску и Сокоцу, гдје је Говедарица однио побједу 2018. године, док је Тривићева од СНСД-а преузела Прњавор, Теслић, Дервенту, Осмаке и Милиће - показују тренутни, непотврђени изборни подаци ЦИК-а БиХ.

Република Српска има једног предсједника и два потпредсједника. Изборна правила дефинишу да се кандидати бирају из свих конститутивних народа, а предсједник постаје онај који добије највећи број гласова. Два кандидата који се по броју освојених гласова налазе на другом и трећем мјесту бирају се за потпредсједнике.

Поред кандидата који су приједлози парламентарних партија са сједиштем у Српској као што су, осим Додика и Тривићеве, и Радислав Јовичић (ДНС), Неђо Ђурић (СПС) те других међу којима су и Сенад Братић у име Покрета Држава, Давор Прањић као избор хрватских странака са ХДЗ-ом на челу, на гласачком листићу било је и укупно 17 независних кандидата.

Прелиминарни подаци ЦИК-а показују да је Братић, који је дугогодишњи посланик у републичком парламенту, најближи фотељи потпредсједника Српске из реда бошњачког народа са освојених више од 10.500 гласова, а за петама му је независни кандидат Ћамил Дураковић који је некада био и начелник Сребренице.

Мртва трка је и за потпредсједника из реда хрватског народа и то између Прањића и Ивана Бегића, бившег ПДП-овца, који је на изборима наступао као независни кандидат.

Тренутни изборни резултати показују да су независни кандидати у трци за предсједника махом освојили тек по неколико стотина гласова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана