Депортација илегалних миграната приоритет, ускоро средства ЕУ и за веће деопортације

Срна
Депортација илегалних миграната приоритет, ускоро средства ЕУ и за веће деопортације

САРАЈЕВО- Враћање илегалних миграната остаје приоритет БиХ али и ЕУ и ускоро се очекује да ће финансијска средства ЕУ за ову намјену бити оперативна, како би се могле реализовати депортације и већих група мигранат, речено је данас у Бриселу на састанку званичника БиХ и ЕУ.

ЕУ позитивно је оцијенила започете процесе у БиХ на депортацији миграната у земље поријекла, о чему су са званичницима ЕУ у Бриселу разговарали представници Министарства безбједности у Савјету министара Саша Кецман и замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Мирсад Бузар.

Током састанка са шефом Одјељења за БиХ и самопроглашено Косово Василисом Марагосом и шефом Одјељења за подршку миграцијама у Директорату за политику сусједства и проширење Франциском Газтелом разговарано је о тренутној ситуацији у управљању миграцијама и будућој сарадњи у овој области.

На састанку је истакнуто да повратак илегалних миграната остаје приоритет БиХ али и ЕУ, те да се ускоро очекује да ће финансијска средства ЕУ за ову намјену бити оперативна, како би се могле реализовати депортације и већих група миграната.

У саопштењу из Министарства безбједности у Савјету министара наводи се је на састанку истакнуто да Службу за послове са странцима треба додатно кадровски ојачати, а за организацију депортацију већих група треба проширити и капацитете Имиграционог центра.

На састанку је разговарано и о реализацији започетих процеса за успостављање контакт тачке за сарадњу са Европолом, те сарадњи са Фронтексом.

Састанцима у Бриселу присуствовали су и представници дирекција Еевропске комисије за унутрашње послове и хуманитарну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана