Шулић: Српска је бренд који нудимо свијету!

Милијана Латиновић Радошевић
Foto: Инстаграм / Денис Шулић

Константна улагања у туризам свих претходних година дају резултате о чему свједочи и ова сезона која је већ сада оборила све рекорде када је у питању број долазака и ноћења. Циљ нам је да нашу Републику представљамо као бренд у Европи и свијету.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” министар трговине и туризма РС Денис Шулић, нагласивши да настављају са улагањима на сваком педљу Републике.

- Већ сада припремамо идућу туристичку сезону, сајамске активности са Туристичком организацијом РС, а све са циљем да наша Република буде што боље презентована - нагласио је Шулић.

ГЛАС: Шта је допринијело да ова туристичка сезона у Српској буде историјска?

ШУЛИЋ: За првих шест мјесеци ове године остварено је 27.000 ноћења више у односу на исти период прошле године која је била рекордна, тако да с правом можемо рећи да је ова сезона историјска. Очекујем да ће тај број бити премашен када добијемо податке о ноћењима и за јул и август. Имали смо зелену зиму и наши скијашки центри нису могли радити пуним капацитетом, али активним радом ресорног министарства и туристичке заједнице проширили смо садржаје, обухват туриста који долазе у Српску и остварили добре резултате. У прилог нам иде то што је љетна сезона веома успјешна, бањски и рафтинг-центри су пуни.

ГЛАС: Шта је највећи туристички адут Српске?

ШУЛИЋ: Оно на чему интензивно радимо јесте то да представљамо Републику Српску као бренд. Увезивање туристичких садржаја такође доприноси повећању броја долазака и ноћења. Бање, планине, рафтинг-центри, затим Требиње и Бањалука гдје је лани број ноћења премашио 200.000, сигурно су велики адут Српске. Још боље резултате очекујемо на крају ове сезоне. У Вишеграду завршавамо додатни спрат у бањи “Вилина влас” са 55 луксузних соба што ће повећати конкурентност бање. Очекивања су да ће само тај спрат уприходовати милион марака на годишњем нивоу. Бања Кулаши планира изградњу додатног хотела са 130 лежајева, терме Озрен раде веома добро, затим бања Врућица као лидер са више од 1.000 кревета је највећи мотор туристичке понуде Српске, очекујемо и отварање бање Шехер која ће обогатити понуду самог града на Врбасу. План је да у идућем периоду много боље и више искористимо потенцијал националних паркова, јер када је ријеч о доласцима и ноћењима, они нису искоришћени ни десет одсто.

ГЛАС: Да ли је константно улагање у туризам кључно за ове резултате?

ШУЛИЋ: Дефинитивно јесте. Видимо то на примјеру Олимпијског центра “Јахорина”. Прије десетак година ОЦ је током љета приходовао око 4.000 КМ, а ове године за 66 дана љетне сезоне уприходовано је више од 2,3 милиона марака. Сигурно да ће до краја сезоне пребацити и три милиона КМ. Визија коју је предсједник РС Милорад Додик имао када је покренуо инвестициони циклус на Јахорини није била јасна свима. Овај број све показује. Из године у годину све је више туриста на нашој олимпијској љепотици и током љета. Не би требало заборавити ни Равну планину која је обогатила свој садржај, а ријеч је о приватној инвестицији.

ГЛАС: Сутра се отвара и ски-центар “Игришта”.

ШУЛИЋ: Предсједник Додик отвориће ски-центар “Игришта”. Љетни садржаји биће доступни посјетиоцима током викенда, а од зимске сезоне тамо очекујемо и скијање. Велики број инвеститора заинтересован је за изградњу смјештајних капацитета у том крају Српске. Годинама уназад уложен је огроман новац у реконструкцију бања, рехабилитационих центара, све што смо радили и што радимо видљиво је сада кроз приход од туризма. Највеће директне стране инвестиције у Српској су у области туризма. Сваки туриста који дође остави новац у нашим хотелима, ресторанима.

ГЛАС: Према статистици у јулу ове године у односу на мјесец раније повећан је промет у малопродаји, посебно када је ријеч о храни, пићу и гориву. Шта то показује?

ШУЛИЋ: Већина туриста су људи из земаља региона, они генеришу потрошњу. Долазе углавном приватним аутомобилима. Осим тога што потроше новац на смјештај или неки садржај у хотелу, они обилазе супермаркете, бутике, троше плате које су зарадили у својој земљи, а остављају свој новац код нас. Лани смо имали скоро 600.000 ноћења страних туриста. Они су допринијели и расту прихода у Српској.

Туристички ваучери

ГЛАС: Шта је са туристичким ваучерима у Српској?

ШУЛИЋ: У наредних мјесец дана Влада Српске ће изаћи са правилником о додјели ваучера. Једна од ставки Свесрпског сабора били су и туристички ваучери, да грађани из РС могу користити ваучере у Србији и обрнуто, да грађани Србије ваучере могу користити код нас. Сада ћемо то и правно завршити, усагласити правилнике и вјерујем да ћемо од наредне сезоне имати туристичке ваучере.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Denis Šulić (@denis.sulic)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана