Денис Стевановић за "Глас": Настављамо борбу за развој Станара

Данијела Бајић
Денис Стевановић за "Глас": Настављамо борбу за развој Станара

Станари ће ове године обиљежити десет година од добијања статуса општине. Много тога је урађено на развоју ове локалне заједнице у протеклој деценији, а најважнији посао тек слиједи.

Подршка домаћим привредницима, опстанак и даљи инфраструктурни развој јесу приоритети за све оне који желе да Станари расту и напредују као пожељно мјесто за квалитетан живот и останак младих.

Поручио је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Скупштине општине Станари Денис Стевановић.

- Уколико данас упоредимо Станаре са периодом када смо били дио Добоја, свакако можемо бити задовољни. Међутим, увијек може и мора боље. Од почетка нису баш у потпуности најбоље постављене ствари и не мислим да је то било из лоших намјера, али је утицало на динамику развоја општине. Сматрам да смо могли пуно више урадити, али исто тако вјерујем да смо сви богатији за једно велико искуство и да ћемо у наредном периоду поправљати грешке и радити још боље - истакао је Стевановић.

ГЛАС: Покренули сте и реализовали бројне иницијативе и пројекте, шта је најзначајније што је урађено у Станарима у Вашем мандату?

СТЕВАНОВИЋ: Међу најзначајнијим јесте пројекат изградње водовода и дома здравља и вјерујем да ће бити ускоро завршени.

Истакао бих и нашу иницијативу за субвенционисање куповине или изградње прве стамбене јединице младим брачним паровима, у износу од 20.000 марака. То се показало успјешно, с обзиром да је одређени број породица управо из тог разлога остао да живи у Станарима. Издваја се и реконструкција електромреже на подручју мјесних заједница Брестово и Митровићи, као и дијелу Драгаловаца и Осредка. У свим МЗ урађен је низ инфраструктурних пројеката, реконструисане су подручне школе, за комунално предузеће набављена механизација. Многе “мале пројекте” смо реализовали путем Спортско-туристичке организације општине Станари и Омладинске банке. 

ГЛАС: Шта је то што највише недостаје Станарима?

СТЕВАНОВИЋ: Као и свака локална заједница у посљедње вријеме имамо проблем одлива становништва, а самим тим и недостатак људских ресурса. Осим компаније “ЕФТ”, која запошљава веома много људи, немамо великих привредних субјеката и на томе би требало активно радити. Такође, потребно нам нешто што би живот у Станарима чинило активним и послије 15 часова.

ГЛАС: Какви су планови за будући период?

СТЕВАНОВИЋ: Потребна је боља сарадња са локалним привредницима, нови правилник о субвенционисању запошљавања и самозапошљавања, а и поменути правилник о субвенционисању младих брачних парова требало би модификовати. Коначно је вријеме да Станари добију административни центар. Скоро десет година општина нема своју кућу и вријеме је да је изградимо као и да наш стадион модернизујемо изградњом трибина.

ГЛАС: Каква је подршка републичких власти Станарима?

СТЕВАНОВИЋ: Успоставили смо солидну сарадњу и задовољан сам урађеним, а тежимо ка томе да то буде на још вишем нивоу.

Сарађујемо са министарствима, републичким институцијама, јавним предузећима и установама. Влада РС нас је подржала приликом изградње индустријске зоне, а донацију за изградњу дома здравља добили смо од Републике Србије. 

ГЛАС: Како мјештани Станара оцјењују Ваш рад?

СТЕВАНОВИЋ: Много времена проводим на терену, у разговору са суграђанима и сматрам да они мој рад оцјењују позитивно.

Моји суграђани, комшије и пријатељи имају прилику на изборима да оцјењују мој рад као и рад свих осталих функционера. До сада је то био неки позитиван тренд, а ја ћу се трудити да добијем што бољу оцјену.

ГЛАС: Како Ви оцјењујете рад општинске управе?

СТЕВАНОВИЋ: Рад општинске управе је добар, али наравно да има мјеста за унапређење организације. Одређеном реорганизацијом општинске управе и јавних установа и предузећа њихов рад би могао да буде још ефикаснији.

ГЛАС: Скоро осам година сте предсједник ОО Социјалистичке партије у Станарима. Какви су Ваши лични планови за будућност?

СТЕВАНОВИЋ: Свој политички капацитет усмјерићу на то да Станари буду боље мјесто за живот, на бољу сарадњу са свим субјектима који дјелују на подручју општине те мјештанима и да сви заједно своје ресурсе и идеје усмјеримо у стварање бољег амбијента за живот.

Циљеви

ГЛАС: Шта су циљеви СП у Станарима за наредне изборе? Како функционише сарадња са коалиционим партнерима и другим политичким субјектима?

СТЕВАНОВИЋ: Специфичност СП у Станарима јесте то што политику креирају и воде млади људи који живе и раде у Станарима и ми смо партију овдје дословно градили од нуле и зато осјећамо жељу да се докажемо радом и резултатима. Циљ за наредне локалне изборе је побједа и да енергију коју усмјеравамо у грађење партије пресликамо на изградњу наше општине. СП у Станарима има свој правац који подразумијева вођење политике у корист грађана, а на политику на локалном нивоу не гледамо као на нешто што се мора пресликати са републичког нивоа. За нас је политика оно што можемо да урадимо за грађане Станара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана