Деминерске фирме из БиХ пред гашењем

Дарко Момић
Деминерске фирме из БиХ пред гашењем

БАЊАЛУКА - Домаће деминерске фирме и организације налазе се пред затварањем зато што су надлежне институције у БиХ мимо закона уступиле акредитације за обављање ових послова представништвима страних организација које немају статус правног лица.

У борби за опстанак, представници 11 домаћих деминерских фирми недавно су упутили писмо Савјету министара БиХ и њему подређеним институцијама од којих су тражили да посао деминирања врате у законске оквире и одузму акредитације издате представништава страних организација, тврдећи да она нелегално врше деминирање у БиХ.

Да су у праву потврдило им је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ од кога су тражили тумачење Правилника за акредитовање организација за противминско дјеловање.

- Чланом 6. став 1. Правилника прописано је да се представништва страних лица уписују у регистар који се води у овом министарству, а чланом 5. став 1. јасно и недвосмислено је прописано да представништва страних лица немају статус правног лица - наводи се у тумачењу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Предсједник Центра за хуманитарно разоружање из Мостара Давор Коленда који се више од двије деценије бави деминирањем, потврђујући недавно писање нашег листа каже да је тачно да су тражили од Комисије за деминирање БиХ да одмах стави ван снаге акредитације издате представништава страних организација зато што оне немају статус правног лица и нелегално се баве деминирањем, али истиче да им то није основни циљ.

- Као људи којима је прије свега стало до тога да се БиХ што прије очисти од мина, ми тражимо да се надлежне институције ангажују на томе да се обезбиједе средства и за наш рад, а не да се износе оптужбе на рачун донатора, јер је већина мина у БиХ скинута искључиво захваљујући њиховим средствима - каже Коленда.

Он додаје да је Министарства спољне трговине и економских односа БиХ потврдило њихово тумачење Правилника о акредитовању, истичући да више од мјесец дана чекају и тумачење Министарства правде БиХ. Коленда каже да се из домаћих буџета финансирају деминери Оружаних снага БиХ и ентитетских Цивилних заштита, док се домаће комерцијалне деминерске фирме финансирају искључиво страним донацијама и малим дијелом средствима појединих јавних предузећа.

- Савјет министара БиХ, ни овај актуелни, као ни они прије њега, не поклања никакву пажњу деминирању које не врше припадници ОС БиХ или Цивилних заштита, док су домаће комерцијалне фирме препуштене саме себи и вољи донатора, а проблем је што нико из БиХ не тражи донације - каже Коленда.

Он истиче да су надлежни у БиХ прошле године десет милиона евра донаторских средстава намијењених за деминирање преусмјерили у борбу против вируса корона и нелегалних миграција.

- У посљедње двије године само страна представништва се баве пословима деминирања у БиХ. Они сами проналазе донације и ваде мине у БиХ. Ми сматрамо да то раде мимо Правилника, дакле незаконито, али ваде мине и то је најважније, иако је потпуно несхватљиво толико одсуство слуха надлежних за домаће деминере - каже Коленда.

ИТФ фонд

Давор Коленда објашњава да су све донације за деминирања у БиХ од завршетка рата ишло преко ИТФ фонда са сједиштем у Љубљани.

- ИТФ је функционисао на систему мечирања, односно на начин да колико год донација обезбиједи ИТФ, још толико донирају САД. У првим годинама ИТФ је проналазио и по 30 милиона евра, али у посљедњим годинама је то минорно. Хрватска је прије 15 година видјела како то функционише и своја средства за деминирање почела је да даје ИТФ-у, јер су онда исто толико давали Американци и сва средства су се враћала у Хрватску, али надлежни у БиХ то још не могу да схвате - каже Коленда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана