Делић: Постоји аналогија између пуцњаве у Лукавцу и оне у ОШ "Владислав Рибникар"

Танјуг
Foto: Н1

БЕОГРАД- Постоји доста аналогија између пуцњаве у Лукавцу у БиХ и оне у београдској ОШ "Владислав Рибникар", оцијенио је данас Един Делић, градоначелник Лукавца где је у основној школи у сриједу ученик упуцао наставника енглеског језика.

"Овдје има доста аналогије, срећом момак није наишао на другу дјецу, могло је бити више жртава. Ватрено оружје, школа, ствари су потпуно упоредиве", изјавио је Делић.

Он је рекао да постоје системске баријере попут доступности ватреног оружја и додао да је потребан другачији приступ у случају када постоје дјеца која имају поремећај у патолошкој сфери.

"Прва ствар је идентификација дјетета, не мора то бити асоцијални облик понашања. Видите дијете са посебним потребама, мислим да и ви у Србији имате инклузију, да ли је довољно само отворити врата учионица и дјецу пустити у образовне процесе или је потребно предузети низ других мјера", навео је Делић.

Према његовим ријечима, потребно је направити ревизију система тако да дјеца буду наша прва тема и прва брига.

На питање које би мјере предложио за промену система, Делић је рекао да је потребно успоставити агресивнију контролу наоружања, као и третман стручних лица према дјеци која показују девијацију у понашању и учењу.

"Овдје је струка склоњена од система, струка нема контакт са таквом дјецом. Ја се надам да ће нас ово отрезнити. Ја не бих улазио у политичке импликације овога и када кажем да је систем заказао, онда не нишаним ни на кога. Када кажем систем, мислим од најширег контекста, од сваког од нас по на особ", навео је Делић.

Коментаришући одлуку тузланског кантона о прекиду школске године, Делић је оцијенио да је у моменту велике тензије, то краткорочно добра мјера.

"Ја мислим да у тренутку када смо имали уистину велике тензије и у моменту пред крај школске године да је добро и подржао сам ту мјеру, али она је краткорочно добра у датом тренутку је дала резултат. Плашим се да дугорочно, мислим за неколико мјесеци до нове школске године, можда то и није добро. Можда смо могли направити неку паузу па постепено се враћати у процес нормалног образовања", рекао је он.

Истакао је и да је потребно за пар мјесеци направити мјере како би се родитељи осећали сигурно да пошаљу дјецу у школу.

"Ја се надам да ће родитељи и дјеца имати подршку да се стабилизују, али са друге стране мислим да је за ових пар мјесеци нужно изградити мјере да мајке могу оставити своју дјецу вјерујући да ће се вратити кући на сигуран начин и то је питање на које морамо што прије наћи одговор", закључио је Делић.

Наставник енглеског језика и помоћник директора Основне школе Лукавац Град Недим Османовић, у којег је пуцао бивши ученик, опоравља се у Универзитетском клиничком центру у Тузли, а љекари су му у сриједу увече искључили респиратор.

Након пуцњаве у сриједу Османовић је као тешко рањен подвргнут хитном оперативном захвату током којег су га љекари два пута оживљавали, пренијели су раније медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана