Делегати дају вјетар у леђа расту акциза

Жељка Домазет
Делегати дају вјетар у леђа расту акциза

Сарајево - Модификовани приједлог измјена Закона о акцизама стигао је из Савјета министара у Дом народа Парламента БиХ, гдје ће бити усвајан по скраћеној процедури, а постоји могућност и да по хитној процедури буде упућен у Представнички дом.

Кључна измјена у односу на досадашња рјешења је да неће бити повећања акциза, осим на биогорива и биотечности, него ће за 15 фенинга бити повећана путарина. У приједлозима који су раније пали у Представничком дому Парламента БиХ било је предвиђено да акцизе на нафту и нафтне деривате, биогориво и биотечност буду повећане за 15 фенинга по литру. Прикупљени новац биће коришћен искључиво за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију путева.

Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Огњен Тадић из Народне странке истакао је да ће измјене закона разматрати 7. децембра и да је извјесно да бити усвојене.

- Постоји могућност да приједлог у Дому народа одмах буде разматран у оба читања, а од већине у Дому народа зависи да ли ће по хитној или редовној процедури бити упућен у Представнички дом - истакао је Тадић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ каже да постоји могућност да измјене закона буду упућене по хитној процедури у Представнички дом.

- Представнички дом је због прекида сједница у извјесном заостатку, али не искључујем могућност да акцизе разматрају на наредној сједници - рекао је Чолак.

Наставак сједнице Представничког дома заказан је за 14. децембар. Посланик СНСД-а у Представничком дому Душанка Мајкић вјерује да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић током разговора са посланичким клубовима сакупио довољно гласова да измјене Закона о акцизама не би пале по пети пут.

- У Дому народа има довољно руку за усвајање и ако би из тог дома у Представнички дом приједлог био упућен по хитној процедури, има шансе за усвајање, јер би се на тај начин избјегла комисијска фаза - рекла је Мајкићева и додала да ће СНСД подржати измјене закона.

Посланик СДС-а Ненад Лалић каже да није толико проблем повећање акциза, колико праћење утрошка новца који ће од њих бити прикупљен, односно да ли га намјенски троше.

- И до сада је прикупљан огроман новац, а ми не знамо гдје је утрошен. Формирана је и парламентарна истражна комисија која ће утврдити како је потрошен. Не подржавамо повећање акциза јер кроз очекивана поскупљења доноси директну штету грађанима чији је стандард и сада низак. Има и другачијих рјешења, ако би новац био домаћински прикупљан и трошен. Не постоје акцизе и пореске стопе које могу покрити незнање, корупцију и криминал - рекао је Лалић и додао да се ситуација мијења из дана у дан и да су у питању глас или два за или против.

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић каже да ће ова странка подржати измјене закона не желећи да открива да ли ће бити суздржан као прошли пут или ће гласати за акцизе.

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић поновио је да ова странка подржава раст акциза.

- То је изузетно важно питање и много је важније од јефтиног популизма неких од странака који то не желе подржати - рекао је Ловриновић и изражава увјерење да је Звиздић на вријеме обезбиједио довољно гласова.

Посланик СДП-а Мирсад Мешић је рекао да остају досљедни ставу да ова власт није квалификована да гради аутопутеве и да нису искориштене све могућности за то као што су концесије и страна улагања. Против раста акциза је и ДФ чији посланик Менсура Бегановић сматра ни сада неће бити усвојене измјене закона.

Тренутно стање у Дому народа

10 за (3 СДА, 3 ХДЗ БиХ, 2 СНСД, 1 ДНС, 1 СББ)

3 против (1 СДС, 1 Народна странка, 1 ДФ)

2 неизвјесна (1 ХДЗ 1990 и 1 ХСС)

Тренутно стање у Представничком дому

21 за (7 СДА, 6 СНСД, 4 ХДЗ, 4 СББ)

18 против (6 Савез за промјене, 5 ДФ, 3 Независни блок, 3 СДП и 1 БПС)

3 неизвјесна - 1 А-СДА, 1 ХДЗ 1990, независни посланик Ђорђо Крчмар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана