Делегација ЕУ: Треба испоштовати законе, али и улогу посматрача

Срна
Делегација ЕУ: Треба испоштовати законе, али и улогу посматрача

САРАЈЕВО - Делегација ЕУ у БиХ става је да је важно испоштовати све релевантне законе који регулишу поновно пребројавање гласачких листића, укључујући улогу посматрача.

-Све тврдње о недоличном понашању требају бити пријављене и ријешене код надлежних органа - речено је Срни у Делегацији ЕУ у вези са инцидентом испред сарајевске дворане „Зетра“ гдје је у понедјељак, 17. октобра, полиција блокирала и саслушавала посматраче и чланове СНСД-а.

Из Делегације ЕУ наводе да Централна изборна комисија БиХ има право и обавезу да одговори на тврдње о изборној превари.

-Поновно пребројавање гласова се одвија у складу са законом и треба бити омогућено да се одржи без сметњи -наводи се у одговору.

Из овог представништва ЕУ напомињу да „постоји систем за пријаву наводних недоличних радњи у вези са поновним пребројавањем гласова“.

Замјеник предсједника добојског Градског одбора СНСД-а Данијел Јошић рекао је да га је испред сарајевске „Зетре“, заједно са петнаестак посматрача и чланова ове странке, полиција блокирала и сат времена саслушавала, без одговарајућег појашњења, те се понашала бахато и дрско.

Из МУП-а Кантона Сарајево су навели да су на паркингу испред „Зетре“ контролисали и извршили одређене провјере над девет лица и три возила, али да нису тачни наводи о непрофесионалном односу полицајаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана