Делегација ЕУ реаговала на пријетње Хелеза

Срна
Делегација ЕУ реаговала на пријетње Хелеза

САРАЈЕВО - Европска унија очекује од оних који су на одговорним позицијама да се суздрже од хушкачких коментара који продубљују подјеле, речено је Срни из Делегације ЕУ у БиХ поводом изјаве министра одбране БиХ Зукана Хелеза да ће бошњачке власти затражити укидање Републике Српске.

Из Делегације наводе да ЕУ очекује од свих политичких и друштвених лидера у БиХ да буду предводници на путу смањивања тензија и изградњи повјерења између и унутар заједница.

На упит Срне за коментар на пријетње Хелеза о подјели Српске на два кантона, брисању њеног имена, пријетње да ће Срби "извући дебљи крај" и да би за Србе била "предност" ако би се сами иселили из Српске и БиХ, из Делегације ЕУ су истакли да би сви на водећим и одговорним позицијама, узимајући у обзир и напредак ка чланству у ЕУ, требало да за добробит грађана БиХ раде на стварању позитивног друштвеног окружења које промовише толеранцију и разумијевање.

Из Делегације ЕУ су навели да у том случају треба и да се суздрже од коментара који продубљују подјеле.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез је најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Хелез је запријетио да ће Срби "извући дебљи крај" ако се не повинују његовом плану о подјели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у хрватској акцији "Олуја". За Србе би, каже, била "предност" ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана