Делегација ЕУ објаснила шта је радила у Братунцу

ГС
Делегација ЕУ објаснила шта је радила у Братунцу

САРАЈЕВО - Делегација ЕУ у БиХ саопштила је данас да је заједно са дипломатама чланица ЕУ одала почаст невиним цивилним жртвама убијеним на подручју Бирча у околини Братунца од 1992. до 1995. године и да су неистините тврдње да је ријеч о војничком гробљу.

У саопштењу је истакнуто да је током рата у том периоду широм БиХ убијен велики број невиних цивилних жртава и да је важно сјећати се свих жртава.

"Свака од тих жртава има своје најмилије који чувају сјећање на њих и оплакују их. Вијенац је положен њима у спомен", наведено је у саопштењу.

Из Делегације ЕУ су истакли да је почаст одата искључиво невиним цивилним жртвама, а не војницима, те да је гробље у Братунцу на којем је положен вијенац мјесно градско гробље, гдје су укопане и невине цивилне жртве из рата од 1992. до 1995. године.

У саопштењу се истиче да је једина намјера јучерашњег полагања вијенца у Братунцу била да се искаже емпатија, поштовање и разумијевање за страдања свих невиних цивилних жртава.

Из Делегације ЕУ у БиХ су истакли и да недвосмислено осуђују починиоце свих злочина.

Суљагић Делегацији ЕУ поручио да ће „паклено платити“ за одлазак у Братунац

Директор Меморијалног центра Поточари Емир Суљагић поручио је Делегацији ЕУ у БиХ "да ће паклено платити" зато што су њихови представници јуче на гробљу у Братунцу одали почаст убијеним српским цивилима.

Подсјећамо, Суљагић је на мрежи "Икс" написао да је "шокиран, потпуно шокиран" тиме што је Делегација ЕУ исказала поштовање, како он тврди, српским војницима.

И пет невладиних организација са бошњачким предзнаком јуче су поступке представника ЕУ прогласили лицемјерним и увредљивим, те затражили извињење или њихов одлазак из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана