Деђански: Резолуција неће заживјети нигдје, зато што је бесмислена

Срна
Деђански: Резолуција неће заживјети нигдје, зато што је бесмислена

БЕОГРАД - Политички аналитичар Стевица Деђански рекао је за Срну да антисрпска резолуција о Сребреници, која је усвојена у Генералној скупштини УН, неће нигдје заживјети, зато што је бесмислена.

"Многе резолуције које су имале много већу подршку у прошлости и од одлука Савета безбедности и од Генералне скупштине УН, нису заживеле, а камоли ова за коју се види да је политички памфлет, а не резолуција која је утемељена у праву и правди", истакао је Деђански.

Он је рекао да се може кладити да ће Њемачка и Хрватска посебно уважавати ову резолуцију, али, ако се, како каже, говори о пристојним земљама, то неће бити уважено.

"А сада када се буде покренула контраофанзива, а убеђен сам да хоће, када те земље које су гласале за ову резолуцију буду морале да гласају и за злочине Немаца над Србима, за злочине Хрвата над Србима и за злочине холокауста и злочине које су починили над Русима и за 20 милиона мртвих у Другом светском рату, показаће се колико је ова резолуција смешна, јадна и бедна", нагласио је Деђански.

Он је оцијенио да ће ова резолуција донијети нове подјеле не само у региону, него и у свијету, што се показало овим разноликим гласањем гдје је свако гласао не по правди и правилу, него по томе колико је спреман да издржи притисак великих сила које су то хтјеле да наметну.

Према његовим ријечима, побједа Србије је што за резолуцију гласало мање од 90 држава.

"Они су кренули реално са 122 гласа кад су поднели ту резолуцију, а наша победа је што је било испод 90 гласова", рекао је Деђански.

Он је оцијенио да је дипломатска борба Србије била врло успјешна и у смислу да је избјегла замку коју су јој поставили – да се гласа за резолуцији како би се скренула пажња са геноцида над палестинским народом, да испадне да западне силе немају ништа против муслиманског становништва.

Деђански је додао да је овај број гласова показао да су активности предсједника Србије Александра Вучића и делегације Србије дале добар ефекат.

"Могу да кажем да сам лично веома задовољан тиме и веома поносан нашим наступом", рекао је Деђански.

Генерална скупштина УН усвојила је данас антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава, док је 87 било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана