Деђански: Ако побиједе републиканци, Срби би могли да се надају бар разумијевању

Срна
Деђански: Ако побиједе републиканци, Срби би могли да се надају бар разумијевању

БЕОГРАД - Аналитичар Стевица Деђански сматра да би Срби, у случају побједе републиканаца на предстојећим изборима за Представнички дом америчког Конгреса и Сенат, могли да се надају бар неком разумијевању за њихову ситуацију.

Деђански каже да би, с обзиром на садашњу ситуацију, Србима значило да републиканци Доналда Трампа на предстојећим изборима у САД 8. новембра освоје Представнички дом Конгреса и Сенат.

Он сматра да ће републиканци скоро сто одсто сигурно узети Конгрес, а да зависе за нека три мјеста што се тиче Сената, мада је врло велика вјероватноћа да ће и то добити.

У ситуацији да они добију изборе, каже Деђански, можемо очекивати промјене, иако постоје разна опречна мишљења о томе да ли ће се мијењати америчка политика.

Деђански је навео да је америчка политика досљедна у смислу да брину само о својим интересима.

Подсјетио је на примјер из времена када је Трамп био предсједник САД, када је критиковао западну Европу да финансира НАТО само са два одсто, па су се тада сви чудили, а онда је дошао демократа Џозеф Бајден и направио да финансирају са четири одсто.

“Овај пример показује да они имају заједничку политику по неким стварима”, рекао је Деђански.

Ипак, каже Деђански, постоји разлика у приступу ове двије стране, иако, када дођу на власт републиканци, сигурно неће рећи, на примјер, да су Руси сто одсто у праву или да су Срби сто одсто у праву.

“У сваком случају одржаће исти став по питањима Русије да је агресор и да Србија треба да призна Косово, али за разлику од администрације Бајдена, бар ће покушати да причају, да дођу до регуларног, разумног рјешења. А то је када говоримо о Америци врло велика разлика”, навео је Деђански.

Он истиче да је у САД тренутно на власти администрација која не жели да саслуша никога и која наставља политику коју је почела 90-их година.

Републиканци ће се, каже Дерђански, држати основних постулата спољне политике Америке, али и покушати да уваже интересе и контра стране да би се дошло до мирног рјешења.

Деђански је подсјетио да је Трамп осудио одлазак предсједавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси на Тајван, те да су представници његове администрације хтјели да уваже интересе Србије да се дође до неког коначног договора за Косово, али уз уважавање и интереса Београда.

“Тако да постоји могућност и велика вероватноћа да ће доћи до те промене.
Значи спољна политика и њени циљеви ће у принципу остати исти, али долазак до њих ће зависити од тога ко буде држао Конгрес и Сенат”, рекао је Деђански.

У ситуацији да не буде промјене или буде мале промјене, каже Деђански, то ће се све наставити још двије године до предсједничких избора у САД.

У САД увелико траје превремено гласање за изборе за Представнички дом Конгреса и Сенат, који се одржавају на половини предсједничког мандата Џозефа Бајдена.

Американци бирају нови састав Представничког дома Конгреса, односно 435 конгресмена, као и 35 од 100 представника у Сенату.

Према актуелном сазиву Конгреса, изабраном 3. новембра 2020. године, којем мандат траје до 8. новембра када је заказан главни изборни дан, демократе имају 222 посланика у Представничком дому, а републиканци 213. За већину је потребно 218 посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана