Дебевец стари-нови предсједник Суда БиХ

ГС
Дебевец стари-нови предсједник Суда БиХ

САРАЈЕВО - Актуелни предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец поново ће бити именован на ту функцију на сутрашњој сједници Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) јер је једини кандидат за ту позицију.

Дебевец je прошао све процедуре i подсавјет је предложио његово именовање, рекао је предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија.

"Могу рећи да је кандидат Дебевец предложен да сутра на ВСТС-у изложи свој програм рада, а након тога се подлучује о избору предсједника Суда БиХ", рекао је Лагумџија.

Он каже да не би посебно коментарисао чињеницу да је кандидатура на ову значајну позицију спала на само једног кандидата, те напомиње да је у процедури избора главног тужиоца те ствари проблематизовао.

"Имали смо став Подвијећа да не идемо са предлагањем управо зато што је само један кандидат. ВСТС тај мој и став Подвијећа није подржао и ишли смо у даљу процедуру са само једним кандидатом и на крају је тај један кандидат изабран за главног тужиоца", констатовао је Лагумџија.

Лагумџија је напоменуо да је био искључен из цијеле процедуре избора предсједника Суда БиХ од почетка, од оцјењивања, доношења одлуке да ли ће бити верифкована кандидатура тужиоца Дубравка Чампаре за предсједника Суда БиХ, интервјуа, те потврђивања одлука.

"Стога, у цијелом овом контексту не бих желио било шта коментарисати", рекао је Лагумџија.

Осим Дебевца, за позицију предсједника Суда БиХ конкурисао је и Чампара, али је његова молба одбачена јер за позицију предсједника Суда БиХ могу конкурисати само судије.

Предсједник Суда БиХ бира се на мандат од шест година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана