Дебевец најавио подизање седам до осам оптужница за ратне злочине

Срна
Дебевец најавио подизање седам до осам оптужница за ратне злочине

САРАЈЕВО - Новоизабрани предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец најавио је да ће бити подигнуто седам до осам оптужница за ратне злочине, да ће тражити пооштравање казни за кривична дјела корупције, као и да ће Суд бити дио приче о испуњавању обавеза према ЕУ, односно задатих 14 приоритета.

"У овој години биће седам до осам оптужница за ратне злочине и на том одјелу ће се смањити број судија", рекао је Дебевец на сједници ВСТС након данашњег реизбора.

Он је констатовао да Стратегија за рјешавање предмета ратних злочина није још завршена.

Дебевец је приликом изношења програма и говорећи о квалитету рада Суда БиХ напоменуо да је у прошлој години подигнуто 20 оптужница за ратне злочине од чега је потврђено 12 оптужница, једна је одбијена, три су уступљене другим судовима, а четири се разматрају.

Он каже да проценат реализованог програма рада у протеклих пет година износи за сваку годину и изнад 90 одсто па се може закључити да је на задовољавајућем нивоу.

"Мислим да ће и према извјештају за 2022. годину реализација бити више од 90 одсто, што је најбитнији сегмент оцјене рада предсједника суда и судија у суду", рекао је Дебевец.

Што се тиче рјешавања предмета, Дебевец је навео да има одређених проблема, посебно у управним одјељењима и одјељењу ратних злочина, због малог броја оптужница.

Дебевец је, говорећи о плану за период 2023. - 2029. година, навео да ће се базирати на квалитету, ефикасности и институционалном развоју Суда БиХ.

Оцјењујући рад Суда добрим уз могућност за напредак, он је поручио да ће тражити пооштравање казни за кривична дјела корупције те ће се ићи на јачање правне државе и владавине права, ка бржем рјешавању предмета.

Радиће, како је рекао, и на испуњавању обавеза према ЕУ, односно на задатих 14 приоритета.

"Суд ће бити дио те приче", поручио је Дебевец.

Потпредсједник ВСТС Биљана Симеуновић питала је Дебевца на који начин је могуће скратити дужину поступака процесуирања предмета ратних злочина и организованог криминала, те да ли постоји могућност да се рочишта одржавају чешће, на шта је Дебевец одговорио да се о томе размишља годинама.

"Практично то је неизводљиво јер одређени адвокати иду на друге судове и могли би угрозити рад других судова", рекао је Дебевец.

Члан ВСТС-а Мустафа Шабић рекао је да нема замјерки на програм.

"Примјећујем да су константно од 2018. велики заостаци неријешених предмета у Управном одјељењу и на том одјељењу је велики број неријешених предмета константно", рекао је Шабић и питао Дебевца да ли размишља да ово одјељење кадровски ојача.

Дебевец је рекао да је већ расписан конкурс за једног, да све судије имају норму, а да су неки оптерећени извршним рефератом.

"Рок рада на предметима је око годину, а због великог прилива предмета у 2018. сам увео са 15 на 18 број предмета, па смо мало смањили број неријешених предмета", рекао је Дебевец.

Дебевец је на данашњој сједници ВСТС БиХ једногласно изабран поново на ову функцију. Дебевец је био и једини кандидат за позицију предсједника Суда БИХ и ово му је други мандат.

Предсједник Суда БиХ бира се на мандат од шест година.

За избор Дебевца, који је претходно представио свој програм, гласало је свих 13 чланова ВСТС-а који су присуствовали гласању.

Предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија није присуствовао избору предсједника Суда БиХ због чињенице да је и сам судија Суда БиХ.

Из ВСТС-а су навели да су водили рачуна да на позицију предсједника Суда БиХ буде именована особа која испуњава услове за именовање прописане Законом о ВСТС-у БиХ и Пословником ВСТС-а БиХ, као што су: стручно знање, радно искуство и радни резултати.

Водило се рачуна и о стручној способности заснованој на досадашњим резултатима у каријери, способности да непристрасно, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно врши дужности у оквиру функције за коју се пријављује, однос са радним колегама, понашање ван посла, професионална непристрасност и углед, руководне вјештине и искуство као и способност управљања људским потенцијалима те достављеног програма рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана